Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Börjar närma sig operation för Tilde

Det går framåt för Tilde med VACTERL-association, vilket kort beskrivet innebär multipla missbildningar. De senaste åren är det främst njurarna som är hennes akuta hinder då de är både missbildade och den ena avvikande i sin placering. Båda brister i funktion men tillsammans klarade de länge att hålla njurvärden på rätt sida marginalen. För ett par år sedan började dock hennes värden hamna under strecket för vad man kan låta vara vilket gjorde att åtgärd krävdes. Problematiken är flödet, och det har nu opererats in en stent för att vidga den trånga passagen som dämmer upp hela njuren. Det var en rejäl skillnad i storlek på de två, 6 respektive 11 cm. 

Med en stent ökade flödet och värdena var åter över strecket igen. Dock är det inte en beständig lösning utan den missbildade njuren måste konstrueras om så att den har samma funktion som med en stent inopererad. I och med missbildningen vet man dock inte om det kommer finnas tillräckligt med material för att skapa en vidgad passage i den trånga delen av njuren, man vill ju gärna få ihop ändarna på urinledaren igen. Härav det läskiga... Ett specialistteam kommer sammankallas för att, så att säga, freestyla lite på plats. Jag är själv ett stort fan av improvisation så egentligen är jag inte så orolig. Helt övertygad om att dessa läkare är fullt medvetna om vad de gör. 

Det verkar vara vattentäta skott mellan vuxenkirurgi och barnkirurgi. Det finns tydligen en robotteknik som innebär titthål istället för öppen kirurgi. Vi har väntat länge på den här operationen men en anledning tycks ha varit att man vill använda denna robotteknik, MEN... den har gjorts på vuxna. Det finns nu en läkare som vill pröva detta på ett barn, och ifall det innebär 4 till 5 små hål istället för att öppna upp henne så är vi "all for it". Skulle roboten visa sig inte kunna göra jobbet så finns kirurger på plats vid samma tillfälle och utför ingreppet manuellt. Ytterligare glada nyheter för oss Norrköpingsbor är att detta kommer göras på universitetssjukhuset i Linköping istället för Stockholm. Så skönt för mig och Malin att lättare kunna åka emellan. 

Tilde har tagit detta med stort lugn. Hon är luttrad inom sjukvården och agerar vant på konsultation och bedömning, skämtade till och med lite med läkarna. Att hon är så cool gör det hela lättare för oss föräldrar med såklart. Men vi har ju ändå förhoppningarna nu att det är det här som ska vara grejen, att hennes njurproblematik är ur vägen efter detta. Det är inte så roligt när ens barns organ inte jobbar som de ska, och njurarna är ju faktiskt inte att leka med. Vi får väl se... rätt vad det är kanske man själv får ligga på bordet och donera en njure. 

Tidigare i somras fick Tilde sitta i morgonsoffan på TV4 och förklara hur det är att vara lite annorlunda, pirrigt men gulligt. Nu på tisdag kommer hon vara med i SVTs Lilla Aktuellt. De har varit hemma här och gjort ett litet reportage om henne... och för att inte tala om all uppmärksamhet hon fått genom "Min Stora Dag". Så numera är hon vår lilla kändis! När jag väckte henne härom morgonen frågade jag om jag kunde få hennes autograf... hon skulle fundera på't. :-) Kaxmörten...

Trevlig helg!Added 2020-01-31 12:59 | Permalink | Comments (9) | Comment

Naturen två helger i rad

Väldigt skönt, och nyttigt, att komma ut i skog och mark två helger i rad. Vi kan annars bli alldeles för dåliga på att aktivera barnen, och då fastnar de i skärmar i timmar om ingen stoppar dem. 

Förra helgen var vi vid Norrköpings friluftsklassiker Ågelsjön.

Arvid börjar odla ett fotointresse... han knäpper många bilder med mobilen, det är roligt. 

Idag var vi vid Lunnsjön istället. Ganska nära Ågelsjön iofs. Det finns massor av små leder och vindskydd i närheten av Norrköping. 

Foto: Malin Burlin

Är glad för att Malin har börjat uppskatta naturen. Mysigt när man kan komma iväg hela familjen. 

Ågelsjöns mest fotograferade plats skulle jag tro. 

Foto: Malin Burlin

Walde hade med sig en kompis idag. Kan vara ett smart drag när man ska odla ett friluftsintresse hos barnen. 

Foto: Malin Burlin

Disk är sällan roligt... än värre i en kylslagen sjö. Men det måste ju göras.

Fortsatt trevlig helg!Added 2020-01-19 17:59 | Permalink | Comments (2) | Comment

Hur ska man klara att leva hållbart?

Har intresserat mig för jordens undergång mer och mer... vilket till allas vår glädje flera verkar börja göra. Jag intar information från olika håll och det verkar inte muntert, det vi står inför. Apokalyptiskt nästan. Fick en tanke bekräftad härom veckan när jag lyssnade på en podcast om de stigande världshaven, en tanke som gäckat mig en längre tid. Det är att vi nu levt fruktansvärt ansvarslöst sedan den industriella revolutionen (mestadels av tiden ovetandes), och att det tar en stund för jordklotet att svara. I tidsperspektivet av ett människoliv så är inte naturens reaktion snabb. Det jag har gått och funderat på är om vi sabbat planeten så länge att det kommer bli än värre vad vi än gör... och den bekräftande liknelsen i podden beskrev vår globala uppvärmning som en spisplatta - värmen kommer inte direkt. ALLTSÅ, även om vi skulle minska våra koldioxidutsläpp till acceptabla nivåer och börja leva exemplariskt så skulle jordklotet fortsätta värmas upp ett bra tag framöver som en effekt av det vi åstadkommit de senaste seklen. 

Härom dagen lyssnade jag på Johan Rockströms vinterprat i P1, som var oerhört deppigt (men rekommenderas). Han lägger stor vikt vid hur vi äter, och framförallt producerar mat. Det är så oerhört stor del av naturen som får ge vika för att vi ska kunna få fram det vi idag vill stoppa i oss. Här blir det ju problematiskt när vi globalt sett blir rikare och rikare. Jag klandrar inte dem som hamnat på efterkälken för att de nu också vill äta oxfilé... det tror fan det, rent ut sagt. Och vilka är vi att säga att länder som tidigare varit U-landsstämplade inte ska utnyttja sina naturtillgångar? Alla vill ju såklart komma ikapp! Vi borde betala länder för att INTE framställa palmolja eller vad det nu rör sig om som skapar ensidiga odlingsområden och hotar den biologiska mångfalden. 

Därtill har vi vårt sätt att konsumera... HUR ska man lyckas få folk att konsumera mindre? Skulle vi lyckas tänka om, HUR skulle det i så fall gå med världsekonomi, konjunkturkurvor och hjul som ska rulla. Jag är absolut ingen ekonom och kan egentligen inget om sån't här... men det känns ju svårt att få ihop. Problemet är ju verkligen globalt och nu är vi alla världsmedborgare. Vi svenskar slår oss ju ofta på bröstet och tycker vi är så bra på allt, koldioxidutsläpp t.ex. Däremot handlar vi gärna billiga T-shirts på HM, köper nya kameraprylar och byter lur en gång om året. Vad tror vi om koldioxidutsläppen från de länder som producerar våra prylar?

Jag tycker det här är så svårt! Jag älskar att handla prylar och ärligt talat, ibland känns det som en sjukdom. Jag kan köpa exempelvis ett tält eller ett par nya bouleklot och GENAST börja se mig om efter vad konkurrerande tillverkare har för produkter. Sakta börjar det nu gå upp för mig att jag inte kan hålla på såhär, ingen av oss kan. Ett nyårslöfte är kanske på sin plats. Jag ska verkligen, verkligen försöka att inte handla sådant jag inte behöver. När jag får ett infall, ska jag istället motstå frestelsen och lägga undan pengarna. Jaja, jag börjar nu. Reviderar mitt beslut om att ersätta min trasiga Canon med en ny (däremot vill jag ha en, så jag vänder blicken mot Tradera eller Blocket). Byter också ut hälften av tacofärsen mot quorn imorgon så har vi i alla fall en start. 

Trevlig helg!Added 2020-01-10 19:28 | Permalink | Comments (8) | Comment

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer