Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

En kraschad bröllopsfotografering

Mycket kan gå snett när man plåtar, helst vill man ju inte att det gör det när man ska köra bröllopsfoto dock. MEN, det var precis vad som hände. Jag hade ju varit så duktig och testat blixtar och pocket wizards innan avresa, tittat på en massa bröllopsfotografier och kände mig faktiskt riktigt taggad. 

Det börjar bra, vi tog lite sköna avspända bilder vid en ruin på Visingsö. Planen var att dra vidare till några förutbestämda platser där paret (min barndomsvän och hans nyblivna fru) ville bli fotograferade. När vi packar ur grejerna i en skogsglänta under en något oskön tidspress får jag meddelandet "Error code 20" i min Canon EOS 7D. Kameran säger åt mig att stänga av och sätta på igen, alternativt ta ut batteriet och sätta in det igen. Inget funkar, jag får meddelande "Fotografering ej möjlig"... precis ett sådant meddelande man vill ha, mitt på Visingsö, med ett nyblivet brudpar. 

Fotocred: Malin Burlin

Det är ju faktiskt helt sjukt... tänk vad mycket skit man plåtar hemma. Gräs, elvispar, lego och gitarrsträngar som man tycker har en skön knorr. Så går allt åt helvete när man ska fotografera ett av de viktigaste tillfällena i några andra människors liv. Haha, ödets ironi. Karma? 

Hursomhelst, som tur är hade jag packat med både min superduktiga fru och en Sony NEX-6, Malin har ett jättefint öga och är bra på att hitta tillfället då man ska knäppa av. Å ska man vara ärlig så är naturligt ljus mer "jag" som fotograf än en massa superkrispiga blixtporträtt. Jag har tittat igenom bilderna som jag och Malin har tagit, det bådar gott, det finns många fina... phew. 7D:n däremot, den måste förmodligen till doktorn för jag får inte igång den, inte ens med Youtube. Jag har även några keepers på det minneskortet tror jag, bara jag får ut dem ur kameran. Added 2016-06-29 09:39 | Permalink | Comments (6) | Comment

Köper dyra prylar som används förhållandevis lite

Nu har jag verkligen gett utrymme för friluftsliv i min budget, vilket skapat stora hål, så nu får det vara köpstopp ett tag. Jag har bytt ut och förnyat utrustning så jag är supertaggad på att komma ut. Det ÄR ju så roligt med nya prylar samtidigt som det är så skönt att komma ut i skog och mark. Jag kommer att undervisa mer i friluftsliv framöver så det är dags att fräscha upp minnet med karta och kompass, vilket blir ett litet sidomission på kommande tur. 

Jag och min vän Thomas ska köra en liten tur med kanadensare i tre dagar. Resan går från Ändebol till Rejmyre eller tvärtom beroende på hur vindarna kommer vara. Det blir premiär med Thomas, likaså premiär i min nyinförskaffade Hennessy hammock. Har också köpt ny vandringssäck då stålramen bokstavligen talat var på väg ut ur den förra. En ytterligare investering är ett nytt kök, byter märke från Primus till ett klassiskt Trangia faktiskt. Ser många möjligheter med Trangiaköket och gillar att delar går att köpas separat, kombineras olika osv. Lite tungt är det med dessa utgifter om man funderar på hur många dagar på ett år dessa attiraljer används, men skitsamma. Det ska vara njutbart när man väl kommer ut. 

Äntligen ska jag testa att sova i hammock, jag har gått och suktat efter en i ett par år nu. Testade att slå upp den nu i midsommar, spontana känslan är att detta kommer vara underbart skönt. 

Även köket fick sig en liten testrunda i midsommar, provade ett par tillagningsvarianter av kokkaffe. Mycket trevligt med en liten kaffepanna med sig på sina turer.

Har även köpt mig en bok för att satsa lite mer på kvalitativ matlagning ute i det fria. 

Återkommer med bilder och turberättelse. 

/PeterAdded 2016-06-28 14:43 | Permalink | Comments (2) | Comment

Ingen rekonstruktion av örat

Tilde har gjort sitt första år i skolan nu, 8 år fyllda och dags att börja tvåan till hösten. Klyschan att tiden går fort infrias, men det har varit ett ganska omvälvande skolår. Mycket, hoppas vi, har hängt ihop med hennes hörselskada. När hon väl fick sin hörapparat har hon orkat mer i skolan, det har varit lättare att hålla koncentrationen och humöret uppe. Hon är en liten kämpe och har klarat av alla målsättningar med råge. Men vi har också tragglat hemma, läst och räknat, fantastiskt vilken lust till inlärning de har i den åldern. Hoppas vi kan stimulera den så att det håller i sig när hon blir äldre. 

I och med att hon fyllt 8 så börjar det bli dags att rekonstruera hennes missbildade öra. Men det vill hon INTE. Hon älskar sitt lilla lyckoöra vilket värmer mitt hjärta så. Jag hoppas så innerligt att hon fortsätter att bära upp sin lilla defekt som hon gör nu. Hon är fostrad att tycka om olikheter, och att det är viktigt med människors lika värde. Sen kanske hon tänker annorlunda när tonåren närmar sig, det vet man ju inte. Öppningen för rekonstruktion finns kvar tills hon blir 18, sedan räknas det som skönhetsoperation och kostar därefter. Valet är hennes. 

Vi ses!Added 2016-06-16 21:01 | Permalink | Comments (5) | Comment

Dammar av blixtarna inför bröllopsfoto

Det är dags igen, att för tredje gången plåta ett bröllop. Man ska ju säga nej har jag läst, men hur gör man det? Jag sa ja. Ser mig absolut inte som en blixtfotograf men jag har ändå en, i mitt tycke, OK set-up. Kör med Canons Speedlite-blixtar, den stora och den lilla... styr dem med Pocket Wizards som jag tycker sköter jobbet utomordentligt. 

...mitt initiala blixtanvändande var för skateboardfoto. Den högst upp är plåtad med Pocket Wizards medan den under är tagen med Canons infraröda port + speedlites...

I början av mitt fotointresse hade jag en naiv bild av att 7D:s infraröda blixtstyrning skulle funka. Ville då kunna plåta skateboard och ett och annat porträtt. Men den lösningen är skitdålig faktiskt, man kan inte köra på att blixten KANSKE smäller av så det blev två Wizards plus en minisändare till kameran. Dyrt men tillfredsställande. 

...gillar enkla men ganska hårda porträtt såhär...

eller ännu hårdare som den under:

Nu har jag nog inte tagit en blixtbild på flera år, så det ska bli kul faktiskt. Jag har tagit fram mitt kit, bytt batterier och testat så det funkar. Som skateboardfotograf snackar vi nu tejpade hotshoes och blixtar jag knutit på stativen. Har fått en och annan bräda i huvudet, på kameran, på stativen osv... så i den genren lever utrustningen farligt. 

...men nu ska man ju koppla på det fina tänket och försöka få fram en mysig bröllopsbild. Här är ett par stycken från sist det bar sig. Jag tycker om dem. 

Vi ses!Added 2016-06-15 21:06 | Permalink | Comments (2) | Comment

En längtan ut i naturen

Jag har fått ett jättestort naturbegär den senaste tiden, längtar ut i skog och mark hela tiden. Efter som jag är jag medför detta såklart ett obotligt begär efter gadgets. Friluftsliv, såsom intresset för fotografi, eller musik för den delen, är dyrt om man vill ha kvalitet... och det vill man ju. 

Jag har snöat in på Hennessy's hammock-serie. Är riktigt sugen på att börja hänga mellan två träd i skogen istället för att sova i tält eller vindskydd. Det ser så himla läckert ut och verkar så skönt. Då tillverkar Hennessy hängmattor i olika storlekar, den största hävdar de att man kan sova två personer i då den har en maxbelastning på 159kg. Intressant. Garantin gäller bara för en person, men återförsäljaren jag kikade på var beredd att ta diskussionen om den skulle gå sönder under allt för vilt tvåsovande, så att säga. Han verkar förespråka kärlek och det är ju fint. 

Jag vill också börja ta ut barnen i skogen. Det är dags nu tycker jag. Tilde (8) har tjatat en hel del. Då är det också läge för den stora hängmattan, men kanske ännu mer "safe" att satsa på ett bra tält. Men med tält kommer inköp av bra liggunderlag och sovsäckar till barnen, då skenar kostnaderna... plus att det är en massa att bära. Tål att tänkas på.

Ses...Added 2016-06-14 17:32 | Permalink | Comments (1) | Comment
1 2 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer