Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Skapa med händerna

I helgen har vi varit hos mina föräldrar i Oxelösund. I mitt barndomshem på Nyponvägen finns en hel del barnleksaker kvar och de går lika bra att leka med nu som då. Det är nog nyttigt för barnen att komma bort från Wii U, Netflix och Äppel-TV en stund och leka på mer klassiskt maner.

Tanken var att gå på en julmarknad men vädret var inte särskilt tillåtande. Vi gick då in på biblioteket där det var desto större aktivitet. Barnen fick prova att stöpa ljus vilket gjorde Tildes dag. Hon var så stolt över sina ljus, och att hon hade det tålamod som krävdes för att doppa dem så många gånger som behövdes. Idag har vi haft dem tända till frukost lagom till advent. 

På min tid hette fritidsgården "Briggen" i Oxelösund. Där var jag en flitig besökare för att senare komma att arbeta extra där på kvällar och helger. Numera har "Briggen" flyttat in till biblan och bytt namn till "Koordinaten",  jag tycker det ser riktigt fint ut.

Min systerson Marcus har ett stort intresse i musik precis som jag, han repar i Koordinatens lokaler. Det finns tydligen en kurs där som går ut på att bygga sin egen elgitarr... något jag är sjukt sugen på att göra. Det verkar väldigt seriöst, de bilder jag har sett ser mycket inbjudande ut. Kanske en chans att ta revansch på slöjdbetyget som inte direkt skvallrar om den kreativitet som jag faktiskt har... numera. 

Man kan välja form, kvalitet på material, lackering osv. själv och det skulle vara väldigt roligt att ha sin unika gitarr. Förutsatt att den håller kvalitet förstås, men det tror jag att den gör. Viktigt med intonering och att allt låter bra, annars kommer man ändå inte spela på den. Det finns en lockande tanke med att skapa något med sina egna händer, det skänker en extra tillfredsställelse på något sätt.

Det enda som stör är att kursen går i Oxelösund vilket ligger 70 km från Norrköping. Vet inte om det är värt att åka en till två gånger i veckan. Jag ska tänka på det.

Vi ses...Added 2015-11-29 12:29 | Permalink | Comments (5) | Comment

Pop up-blixt och morgonsol

Idag provade jag den inbyggda blixten i min Sony Nex-6 för första gången trots att jag haft den i min ägo i flera år. Jag är sannerligen ingen blixtfotograf så jag har aldrig riktigt utforskat blixten på kameran. Det som var cool var att den poppade faktiskt upp en bra bit från kameran och kändes förvisso ganska skör. MEN, till min förtjusning kunde man liksom sikta lite med den... bara i en båge framåt och bakåt men ändå. Man pillar med pekfingret samtidigt som man ska försöka ta bilden med fast hand... gillar hobbylösningar. Jag tog detta porträtt av min fru, siktade då in i en vit vägg. Tycker det blev förhållandevis mjukt ljus... inte det där rena-döden-ljuset som blir om man skjuter någon rätt i nyllet. 

I morse nyttjade jag istället den lågt stående morgonsolen... samma kamera. Walde hade kalas idag då han fyller tre år på tisdag. Som morgonpresent fick han ett paraply, något som han stolt poserade med framför pappa. Solen sipprar in genom två glas och en balkong emellan... passade på när hans ansikte var upplyst och exponerade därefter. Tycker om båda porträtten. 

På återseende.Added 2015-11-22 19:40 | Permalink | Comments (5) | Comment

En tyst mässa

Det innebär att man inte får ha alltför spektakulära arrangemang i sin monter. Vårt restaurangprogram har tidigare år ägnat sig åt flambering vilket varit populärt, men det har vi fått ta bort. Det är lika för alla så det är bara att gilla läget. 

När jag berättat för alla nior hur viktigt och roligt det är att lyfta skivstång passade jag på att ta ett varv och in de andra skolorna. Jag tycker musikgymnasierna har en skön lösning på den tysta mässan, de kör tysta, digitala repningar/spelningar. Åskådarna får ett par hörlurar, sedan är det bara att njuta!

Laters...Added 2015-11-21 18:32 | Permalink | Comments (1) | Comment

Ladda för mässa imorgon

Imorgon är det huggsexa om eleverna i Norrköping. Då är det dags för en av de osunda företeelserna inom den moderna svenska skolan. Alla gymnasier i stan kommer ställa upp sig i teknikhallen och med alla medel försöka sälja sin produkt till den nya potentiella kunden. I dagsläget är elevkullarna fortfarande små och aktörerna relativt många så mässan är extremt viktig för alla. Går man tillbaka 20 år i tiden så existerade inte detta utan då berättade studie/yrkesvägledaren vad man borde läsa. Det fanns dessutom bara en bråkdel av de valmöjligheter ungdomar har idag.

Efter gymnasiereformen 2011 så har det blivit en tydligare distinktion mellan yrkes- och studieförberedande program. Det positiva är att det tillkommit ett antal kvalitativa yrkeskurser som gör ungdomarna mer anställningsbara, och kraven har ökat på de ungdomar som ska vidare till högskolan. Det negativa är att man stänger många dörrar för den stackars femtonåringen som står där och tvingas staka ut sitt liv i all hets. Inte undra på att detta har blivit föräldrarnas mässa... tonåringen står passivt medan hens mor eller far försöker analysera valmöjligheterna. 

Svensk skola har som bekant uppenbara problem. Vi presterar sämre och sämre i PISA-undersökningarna och lärarna har fått ta en hel del skit. Lyckligtvis har man börjat fundera på om det kan bero på andra faktorer än den person som förtvivlat försöker vända ut och in på sig i klassrummet. Tack och lov höjs rösterna och lärarnas status är sakteliga påväg tillbaka. 

Naturligtvis en extremt komplex situation. Jag tror att det beror på mycket. Jag tror att skolan har blivit mer och mer ostrukturerad samtidigt som lärarutbildningen har blivit allt sämre. Rekryteringen av lärare har varit släpphänt och usel vilket gjort att många obehöriga jobbar i skolan. I och med att lärarfacken varit så klena i jämförelse med många andra yrkeskårer med likvärdig längd på utbildning så är vi väldigt lågavlönade. Med låg lön är det svårt att locka nya duktiga lärare. Skolan har blivit ett politiskt spel, alla vill sätta sin prägel på den. Vi skulle behöva en icke-politisk instans som styrde skolutvecklingen och den måste naturligtvis vara forskningsbaserad. Jan Björklund har istället drivit igenom tidigare betygsättning av ren stolthet, trots att det går EMOT all modern forskning kring inlärning. Å inte minst har vi alla skilda föräldrar som sopat banan för sina barn av dåligt samvete. Många ungdomar vill gärna ha höga betyg, men få är beredda att verkligen ta jobbet. Detta är nog också bara ett axplock av spekulationer. 

MEN, mitt i den smeten står jag där imorgon. Jag kommer vara mitt allra trevligaste! Jag kommer berätta för varenda unge hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa, att träning kommer vara ett framtidsyrke. Hur roligt det är att lära människor hur man lyfter skivstänger. Det bästa för min del är att jag slipper ljuga, för jag tror faktiskt på allt detta, och jag VET att vi har en bra skola... det är hela grejen som är sjuk.

Trevlig helg vettja!Added 2015-11-20 20:43 | Permalink | Comments (5) | Comment

In i dimman

En skapandeprocess utan (full) kontroll. Älskar det. Har suttit här på kvällskvisten och författat lyrik ihop med en kopp kaffe. Vi i mitt band har några grunder till sånger klara, det ska sättas text och sångmelodi på dem bara. Den här processen är mycket intressant tycker jag, att släppa lös ett litet embryo som sedan broderas ut till ett färdigt musikaliskt alster. Ett möte mellan olika musiker, alla bärandes på sin egen ryggsäck med sina egna influenser. Dessa blandas till något helt nytt som ska skåda dagens ljus och möta människors öron. Jag älskar verkligen att skapa! ...gärna ihop med andra. Måste ha estetiska utlopp för att må bra.... jag undrar hur andra människor känner kring detta? Alla är vi ju olika.

Det gick väldigt trögt i lyrikförfattandet länge, men de senaste dagarna har det bara lossnat. Säger inte att det går i raketfart men texter hamnar i alla fall på pappret. Skönt med uppmuntran från övriga bandmedlemmar också. 

Det kom en väldigt lustig dimma idag, kraftig som bara den, sedan var allt över på en halvtimme. Numera har jag ju kameran med mig... seize the moment.

Vi hörs!Added 2015-11-18 20:43 | Permalink | Comments (5) | Comment
1 2 3 ... 4 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer