Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Osannolikt oläglig magsjuka

Idag skulle jag och Marcus, min systerson, köra ett covergig på en Halloweenfest. Tyvärr råkar då min hustru ut för tidernas maginfluensa, i skrivandets stund ligger hon fortfarande däckad i sängen... och då var hon uppe och kräktes hela natten stackarn. Själv lever jag på hoppet om att inte vara drabbad, vill inte hamna bredvid henne i sängen, dessutom med tre galna ungar i lägenheten. 

En magsjuka kommer aldrig lägligt men denna var ytterst otajmad. Bortsett från vår spelning så skulle ungarna till sin mormor som bullat upp ordentligt med fika och pyssel. Det är tråkigt när olyckan drabbar så många på olika fronter. 

Det här en en ögonblicksbild som jag tycker mycket om, Walde springer som en galning till farmor och farfar vid bryggan...

...men flytväst på först!

Något som var betydligt trevligare var att snoka vann SM-guld idag. En rejäl nagelbitare som man ändå får lov att säga gick Norrköpings väg. Detta är SÅ roligt för stan, var iväg och handlade en timme innan matchen och det fullkomligt bubblade bland folk ute... ALLA pratade om vad som skulle hända, gamla som unga. Att guldet äntligen är tillbaka efter 26 år är magiskt. 

Dagens bildtema är spontanfotografier, och allra helst på barn. En bildgenre som är så viktig för det personliga värdet. Har man fotograferat ett tag så blir man lätt lite för fäst vid bildens formvärde, något man kanske borde ta sig bort ifrån en smula när det gäller sitt familjealbum.

...att kolla fotoalbum är spännande, de tittar på bilder från att de var bebisar. Tilde föddes för tidigt och vägde bara två kg.

...och på tal om album. Är det fotoboken som ersätter familjealbumen? Jag och min fru har pratat i flera år om att vi borde göra årsböcker av väl utvalda fotografier, men det blir aldrig av. Jag vet ju själv hur mycket jag ÄLSKAR att titta i fotoalbum från min uppväxt när jag är hos mamma och pappa. Om du som läser använt en internettjänst för detta ändamål som du varit nöjd med får du gärna rekommendera. 

...min kompis Elin tog denna bild på mig här nedanför när vi var i Visby. Den får kvala in som ett spontanfotografi trots att det är ett porträtt, såsom fotografiet ovan.

Nu ska jag fira guldet med att bädda rent, lägga barn och sedan se någon film (all by my self).

Morsning!Added 2015-10-31 19:03 | Permalink | Comments (6) | Comment

Utflykt i karga landskap (som vissa aldrig får uppleva)

Karga landskap, ödsligt och ensamt, höstligt men ändå med dämpade färger. Att vandra i delar av Sverige man inte besöker så ofta, på tider då inte några andra människor är här... det är som balsam för själen. Tom och Jenny, som numera är öbor, visade oss en ödslig liten ansamling av fiskebodar på Fårö.

Jag som är uppväxt i Nyköpings skärgård fascineras lätt av båtar...

Självfallet, turister som vi är, kikade vi även på några raukar...

Jag och Elin brukar prata om hur många fantastiska platser det finns på jorden. Dessa här ovan är ju såklart ganska avlägsna från gemene man, men det finns så mycket annat att upptäcka bara runt husknuten. Sommartid brukar vi umgås genom att springa runt Ågelsjön norr om Norrköping... därefter badar vi och unnar oss en lyxig frulle i naturen. Om Fårö är avlägset så är Ågelsjön inom cykelavstånd från stan för väldigt många människor. Tror tyvärr ändå att många går miste om känslan att nybadad äta frukost på ett berg.

Vi ses...Added 2015-10-29 12:16 | Permalink | Comments (5) | Comment

En tripp till öjn

Resan till Gotland är numera tradition. Jag tror att det funkar så; en gång är ingen gång, två gånger är en tendens men KAN vara ett sammanträffande, tre gånger måste ju vara en tradition! ...eller? Väl värt att upprätthålla i alla fall. Tom åkte över till Gotland för några år sedan för att jobba som innebandytränare och lämnade ett stort tomrum i Norrköping både som vän och kollega. Jag och Elin (en annan kär vän och kollega) pös över till öjn för att umgås i några dagar. För en gångs skull har jag turistfotograferat en hel del:

...gillar att dessa medeltida byggnader finns runt varje gathörn i Visby.

Botaniska trädgården...

...fastnade för blandningen mellan sten och rötter.

Passade på att försöka fotografera det vackra, såsom denna bakgård...

...och det som kanske är mindre attraktivt. 

Favoritrestaurangen! Har du inte provat galetter än är den väl värd ett besök.

Men, jag passade även på att ta bilder av vardagen. Jag tänker att jag ska försöka bli bättre på att återge vardagen som den är, och skapa fina minnesbilder. Dessa är ofta väldigt roliga att gå tillbaka till, och är således värda mycket. Ur en fotografisk aspekt är det utmanande att ta bra bilder i den genren tycker jag. 

På O'Learys i väntan på mat och seger för IFK Norrköping. Bilden är fotograferade med en Sony Nex-6 på ISO 6400. Helt OK resultat tycker jag.

Elin snöt åt sig kameran och tog ett porträtt av mig vid en fika.

...och mycket fika blev det. Här är två av mina finaste vänner; Elin och Tom.

Elin njuter av solen på allra nordligaste delen av Gotland/Fårö.

Fotograferade en hel del vilket var roligt. Nästa blogg kör jag bilder som är lite mer arty-farty.Added 2015-10-28 14:03 | Permalink | Comments (2) | Comment

Jag slog världsrekord igår!

Äntligen är världsrekordet på 5000m löpning slaget, men vi behövde 7 personer. Det är en  intressant löplaboration vi gör med våra elever varje år. Normalt sett brukar vi lotta ihop lagen men i år satte vi ihop ett lag som skulle vara beredda att ta ut sig till kräksgränsen så att vi kunde ha en chans att slå det. 

Världsrekordet för män är över 10 år gammalt och innehas av Kenenisa Bekele, det lyder 12:37:35. Vi springer det som en stafett där vi alltså i år var 6 tämligen löpstarka elever plus mig. Det blir en taktisk avvägning där vi måste hålla ner löpsträckorna för att inte dra på oss för mycket mjölksyra, men inte heller ha för många växlingar där vi tappar fart.

För att klara att slå rekordet måste springa varje 100m under 15,14s, alltså 15,14s! Föreställ er det, den hastigheten är enorm. För oss hyfsat tränade amatörer innebär det maxsprintar och att orka upprepa detta med 6x vila i dryga 12 minuter. I år lyckades vi alltså slå det (12:08), det har vi aldrig gjort tidigare sedan vi testade laborationen för första gången 2006. 

Det blir ett intressant sätt att visa eleverna hur fort det egentligen går när EN människa som är bäst i världen springer 5000m. Vill man dra jämförelsen vidare kan man prova hur det känns att springa 400m själv på 1min... eller jämföra med 10000m där varje hundring går på 15,7, eller ett marathon där varje hundring går på 17,7. Det är helt fantastiskt, vad den mänskliga kroppen är kapabel till.

Vi ses.Added 2015-10-23 06:10 | Permalink | Comments (4) | Comment

Vill våga vägra Facebook

Jag vill, jag vill, jag vill... men vågar inte riktigt. Än... Jag är så jävla trött på Facebook rent ut sagt. Ansiktsboken stjäl min energi och jag är oftast mer irriterad när jag lämnar sidan än jag var när jag entrade den. Har ingen bra förklaring på varför man ens ger sig in i skiten. 

Nackdelarna är många och fördelarna är få, men tunga. Jag älskar gruppfunktionen, den använder jag väldigt mycket. Och visst, det går att lösa på annat sätt men ALLA har ju Facebook. Jobbar som lärare och vill man nå elever/klasser snabbt är det oslagbart. Har/har även haft små mysiga privata grupper för foto och musik vilket är smidigt, roligt och utvecklande. 

Men stora Facebook... där ALLA finns... fy fan rent ut sagt. Jag kan inte vara där längre. Intressant hur det har svängt med åren, vad som blir populärt. I början skickade alla nallar och drinkar till varandra, då gick jag ur. Sen hoppade jag med igen och trivdes rätt OK, kollade upp gamla polare och så... då var det ganska oskyldigt med delningar och folk skrev ofta något underfundigt (eller helt oviktigt) själva. Därefter blev det mycket underhållning och delningar av videoklipp, helt OK, och detta finns ju fortfarande kvar till viss del. 

Men nu... ack nu... för det första har man fått rensa alla som numera öppet är rasister (eller bara dumma i huvudet). Ta fighten säger vissa, men jag orkar inte, inte på Facebook. Det går inte att vinna argumentationen när antagonisten sitter bakom en skärm i en annan del av rim och reson. Jag kämpar med att förmedla sunda värderingar i skolan varje dag. Och vad som delas numera är oftast bra eller dåliga artiklar om jämställdhet, lärarnas status, synen på kroppen eller nå't annat som är åt helvete i Sverige. Tröttsamt.

Men ska man våga vägra... klarar man sig utan de tunga bra funktionerna? Har hört att det finns en app bara för Facebookgrupperna. Då kan man administrera allt därifrån och man slipper ge sig in på stora fejjan. Konverterar nog hellre hit ett tag, till FS. Här går allt långsammare och det passar mig i all vardagsstress. Här gillar alla foto... det gör jag med. Men nu ska jag göra reklam för det här inlägget... på Facebook (som den hycklare jag är).

Vi ses. Added 2015-10-21 18:00 | Permalink | Comments (10) | Comment
1 2 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer