Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Varför JAG gillar CrossFit

Jag var förbi boxen en sväng för att hälsa på medlemmar som streamade CrossFit Games 2013. Ger det ett år, 2014 års spel kommer vi se i svensk television, det är min förhoppning. CrossFit har växt enormt de senaste åren och dessutom är det extremt publikvänligt. 

För er som undrar vad CrossFit är så refereras det till "The Sport of Fitness". Den egna definitionen från CF HQ löper som ett mantra genom verksamheten: "Constantly varied functional movements executed at high intensity". Det vill säga en mängd naturliga rörelser; klassiska skivstångsövningar eller annan yttre belastning, övningar med kroppen som belastning, konditionskrävande moment och gymnastiska färdigheter utförda under så hög intensitet kroppen och tekniken tillåter.

CrossFits definition av fitness är: "Work capacity across broad time and modal domains". Listan på vad jag gillar med CrossFit kan göras lång men det är först och främst här jag tycker att det blir riktigt intressant. Man anger 10 stycken fysiska egenskaper, fritt översatt till: kondition, (muskel)uthållighet, styrka, smidighet, snabbhet, explosivitet, koordination, balans, kroppskontroll och precision. Det jag tycker är tilltalande är att inom CrossFit tränar vi inte någon av dessa egenskaper på bekostnad av någon annan... eller om man vänder på det; Vi tränar på allt!

Jag har provat att specialisera mig, kanske framförallt 2009 och 2010 när jag sprang marathondistanser. Det är inget jag ångrar, jag fick mycket erfarenhet av pulsträning som jag kan använda mig av i mitt övriga yrke som fystränare. Dessutom kan jag vara imponerad av diciplinen hos människor som vill dedikera sitt liv åt en av ovannämnda fysiska egenskaper, lokalkändis Frida Södermark är en av mina idoler! MEN, det är nog inte MIN grej i det långa loppet... ELLER, jag har funnit något jag tycker är bättre inom CrossFit.

Personligen har jag aldrig upplevt den här boosten inom träning någon annanstans. Jag når nya resultat inom olika områden hela tiden och då är jag en bra bit över trettio. I och med att jag har jobbat med fys i många år, framförallt inom idrott, så föll det sig naturligt att gå tränarutbildningen även inom CrossFit. Jag står nu här lite kluven. Som utbildad fystränare i en värld av rutiner, periodiseringar  och (ur ett CF-perspektiv) ensidiga träningsplaneringar står jag nu med upplevelsen av betydligt bättre fysisk utveckling i en värld av konstant variation av övningar, belastningar och utmaningar. Detta är naturligtvis högintressant även inom idrotten!

Trodde aldrig att jag skulle arbeta för en gymkedja heller, men nu när World Class här i Norrköping storsatsar på CrossFit blir det annat ljud i skällan. Som tränare har jag chansen att få arbeta med skivstångsteknik och funktionella rörelser bland en mängd människor som dessutom vågar tänja på sina gränser när det kommer till att ta ut sig. Fantastiskt! Själva CrossFit-communityn är underbar... ödmjukheten, strävan efter även ANDRAS framgång och avspändheten är några saker jag upplever sällsynt i andra idrotter. Sällan ser man någon bli så pushad och hyllad som den som kommer in sist i ett CrossFitpass, något jag hoppas man även i fortsättningen kommer värna om.

One loveAdded 2013-07-28 08:59 | Permalink | Comments (1) | Comment

Tildes kropp har stelopererat sig själv

Det är fantastiskt vad kroppen kan lösa själv om man har lite tur. Min dotter Tilde har multipla missbildningar, en association som heter VACTERL och igår var det läkarbesök för att diskutera resultatet från magnetröntgen av vertebrae som gjordes för några veckor sedan.

Vertebrae utgör V i VACTERL och betyder kotpelaren, alltså ryggraden, vilket är en kroppsdel som är missbildad hos Tilde. Det rör sig dels om ihopväxta kotor, dels om deformerade sådana. Det man håller under uppsyn är att inte ryggen börjar växa alldeles snett, hon har en lätt scolios idag till följd av dessa missbildningar. 

Nu verkar det så finurligt att de segment av ihopväxta kotor verkar stoppa kotpelaren från att bli mer sned, som om att kroppen skulle ha stelopererat sig själv. Enligt läkaren så är det ytterst ovanligt att det skulle börja växa mer snett med tiden, har det börjat bra så fortsätter det i regel bra. 

Tilde verkar ha haft en sån enorm tur. Med så många missbildningar som hon har så har man som förälder känslan av att det här hade kunnat vara mycket värre för henne. Även om hon själv börjar bli medveten om sina åkommor i större utsträckning så är det ingenting hon lider av. Tror snarare det får henne att känna sig lite speciell med alla sjukhusbesök och undersökningar. Personalen är oftast fantastisk och hon blir ompysslad och bortskämd. Hennes öra ska hon ABSOLUT ha kvar, det är ju så mycket bättre att vifta på (till brorsans förtret). Jag hoppas att den känslan kan hålla i sig även när hon blir äldre.

...på återseende, fortsättning lär följa!Added 2013-07-23 07:52 | Permalink | Comments (1) | Comment

Sjukt sugen på den där Nokian!

...den där i FSs härom veckan med 41 megapix. Bara att erkänna att man tar fler och fler bilder med sin mobiltelefon så då kanske det är läge att satsa på den aktör som jobbar hårdast för att få till en bra kamera. Det kanske inte är just det sjuka antalet megapixlar som lockar mig utan snarare det faktum att man kan ställa in slutare och bländare. Spännande!

Förresten, min fru undrar över kompaktkameror. Hur ska man tänka där? Vilken prisklass hamnar man i om man vill ha en kompaktkamera som tar bra (fotosidanbra) bilder? Jag förstår henne, hon är duktig på att se bilden men tycker att det är bökigt att få med sig systemkameran jämt... och det är det ju! Det är ju därför fler och fler bilder blir tagna med mobilen. Ren lathet. 

Sugen på mycket just nu! Fick ett starkt behov av att spela och sjunga för folk. Har ett gäng gamla bekanta som är ute på Vibäck, ett semestertillhåll utanför Nyköping/Oxelösund. Det ligger i vackraste skärgårdsidyllen. De håller på rekar i skrivandets stund vad som krävs i utrustningsväg för att komma ut och köra ett gig. Känner mig full av lust och full av liv!

Vissa av dem ville köra ett CrossFitpass innan, hehe. Nog för att det har blivit en del skärgårdsträning i sommar men vi får se med den saken. Jag går och väntar på tentaresultatet från CrossFitutbildningen förra helgen. Kan inte riktigt släppa tanken innan jag fått besked. Lite nervös faktiskt. 

Vi hörs!Added 2013-07-20 14:22 | Permalink | Comments (3) | Comment

En idyll bland flera. Älska Sverige!

Lata dagar vid kusten. Den här semestern har vi lagt det mesta åt sidan och verkligen lyckats att slappna av. Ibland tar det en stund att släppa jobbet och man går och funderar över saker man borde gjort eller kanske inte skulle ha gjort. 

Men nu tar vi dagarna som de kommer. Ibland är vi i stan men ofta åker vi till Nyköpings skärgård där mina föräldrar har sitt sommarresidens. Barnen får uppleva hur fisk som simmade i havet på morgonen blir middagsmat på kvällen och hur det är att snickra i en sjöbod. 

Nu har vi Varamon i Motala på agendan, där känns det nästan som att vara utomlands fast i Sverige. Stötte på Jakob och Emma när vi var på Kolmården härom veckan, hoppas de vill haka på till Varamon... ska höra av mig! Såg att en massa andra bekanta skulle till Vibäck utanför Nyköping. Där har jag kört en trubadurspelning en gång i tiden. Hade varit sjukt kul att göra det igen bland kända ansikten. 

Sommar och semester är livet!Added 2013-07-19 15:30 | Permalink | Comments (1) | Comment

Att göra Kolmården på en dag

Det går att argumentera om pris absolut! I den konstellationen vi åkte betalade jag för två vuxna och två barn iom att den äldsta var på annat och den minsta klarade åldersgränsen, men ändå - tjitjing! Hursomhelst känner man sig inte rånad. Mina två mittenbarn på snart fyra respektive fem var som saliga så det är absolut värt det om man har möjlighet. 

Vi var där med våra vänner och deras två barn. Typiskt Svensson-semester-häng, men ack så mysigt. Jag tycker om att strosa på Kolmården. Djurparken sväljer enorma mängder folk och de uppdaterar sina shower på ett bra sätt. Delfinuppvisningen i år var något alldeles extra! Köerna kan upplevas långa men det pinnar på rätt bra.

Kör vettja!Added 2013-07-17 06:52 | Permalink | Comments (2) | Comment
1 2 3 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer