Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Att hitta sin identitet

Det är ett dilemma man gått igenom ett antal gånger i livet, starkast är avtrycken kanske i tonåren. Jag minns att jag hade en rejäl identitetskris i gymnasiet och funderade mycket över mitt dåvarande förhållande, homosexualitet osv. Tunga grejer... iaf då. 

Idag när man står på stadiga 33 tycks kriserna mer banala. Jag hade inte någon vidare trettioårskris och har svårt att tänka mig att en kommande fyrtioårskris ska skrämma slag på mig heller. Numera funderar jag mer på en identitet exempelvis inom foto. Inte så tunga grejer... iom att det är en hobby.

Så här i vintertider har jag återvänt till Ragnar Axelsson (rax). Sjukt maffiga bilder med extremt kylig karaktär. När man studerar stora fotografer är det så spännande att se vilka tydliga signum de har och hur självklar en komposition det kan kännas när man väl ser bilden, men man har aldrig tänkt så själv. 

När man var liten ville man vara Maradona när man var ute på gården, tidiga tonår Axl Rose, i tjugoårsåldern Anthony Kiedis och just nu som fotograf: Thomas Sweertvaegher. När jag tittar på hans bilder känner jag att det är dessa bilder jag vill ta. Otroligt stark inspiration! Sen vill man ju inte bli en rip-off såklart, jag vill göra det på mitt sätt.

...och då är man ju där. Jag tycker att min identitet börjar ta form, men den är förmodligen långt ifrån att ens kalla sig utvecklad. Sen har man ju naturligtvis en stil, som kanske andra märker mer än man själv. Tittar man här på FS har jag ganska lätt att pricka vissa fotografer redan i tumnageln, typ Alexander Bergström, Matti Merilaid, Ricki Lundberg osv. 

Ser man tillbaka på sitt fotograferande så renodlas bilderna mot sin framtida identitet. I början ville man fotografera allt, köpte macroobjektiv och zoom. Idag vet jag att jag aldrig kommer fotografera vare sig en pippi eller en fluga så utrustningen har blivit tämligen slimmad. Numera äger jag bara en normalzoom som är ganska vidvinklig och ett fisheye till skateboardåkning. 

Väldigt blandade bilder idag, tycker det speglar min lilla fotografiska identitetskris. Vi får se vart det leder. Jag formulerar alltid nya målsättningar inför varje år, de finns presenterade på min profilsida. Det är kul att följa sina tankegångar årsvis. Börjar ju bli dags att fundera över vart man vill hamna 2013... den som lever får se!



Added 2012-12-09 12:51 | Permalink | Comments (2) | Comment

Mina 10 pappadagar

Likt en katt så sover bebisar typ 20 timmar om dygnet känns det som. Det är som att man vaggas in i sitt föräldraskap med en mjuk puff i rumpan. I fall det är första barnet finns det säkert en hel del att ta in här, det är en skapligt livsstilsförändring man står inför. Men för oss gamla rävar så är den här tiden väldigt avkopplande, speciellt eftersom man får ha de andra små terroristerna 15 timmar/v på dagis. Det ger en hel del tid att studera sitt lilla knyte i lugn och ro.

Det har sannerligen varit lugnt och skönt hemma! När jag kört småttingarna har jag kommit hem till min fru och vi har kunnat käka frukost framför TV:n som man gjorde i sin ungdom. Har kollat in denna säsongs "Så mycket bättre" som jag dissade från början, reviderar mitt beslut... det är intressant. Vi har bakat saffransbullar och matbröd, hunnit spela gitarr, druckit kaffe och bara pratat. Allt utan att känna stress. så tack för dessa pappadagar. 

De andra ungarna har tagit Waldes ankomst bra. Arvid (3) tycker att det är fantastiskt roligt att vara storebror. Tilde (4) är också en stolt syster men möjligtvis är hon den som revolterar lite och gör märkbara ansträngningar för att bejaka sin del av uppmärksamheten. Moa (9) har jag ju bara varannan helg, hon har kommit upp i åldern då man verkligen fascineras av storleken på en bebis. Men det glömmer man faktiskt själv mellan gångerna, hur små de är de små liven.

Hörs!



Added 2012-12-06 17:29 | Permalink | Comments (4) | Comment

Bättre vinterbilder än tidigare år

Har idéer om hur man ska angripa vinterkaoset fotografiskt. Tanken är att göra om... fast bättre såklart. Jag har tagit en del bilder i spännande vinterskrud men det var för några år sedan. Man utvecklas ju ständigt både som fotograf och människa och ifall detta blir en vargavinter som för både två och tre år sedan så ska jag ta bilderna på nytt. 

Ett annat tecken på hur man går framåt i sitt fotografiska tänk är att spana tillbaka på de bilder man gillade förr. Man kan ju göra det via sina favoritval t.ex... eller att surfa på fotografer man diggade för några år sedan. Vissa håller än, andra gör det definitivt inte. Likadant är det såklart med sina egna fotografier. 

Det sägs ju att man ständigt ska utsätta sig för en bild ofta för att se om den håller måttet. Rätt smart, och det fungerar faktiskt. Några av de bilder jag gillar allra bäst är riktigt gamla, ni vet som en skiva som känns lite svår i början men när man väl lyssnat in sig så kan man inte släppa den. Å andra sidan, några som jag tyckte var riktigt coola när de var färska, de känns bara reglagerejpade och overkliga idag.

Vintrigt värre... hörs!



Added 2012-12-05 15:17 | Permalink | Comments (8) | Comment

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer