Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Intryck från mitt livs första utställning

Jag hade glömt att låsa entrédörren, Tom hade åkt med sin far för att hämta mat. Klockan hade blivit 15:30, iklädd träningsbyxor och med rejält kurr i magen höll jag på att nåla upp mina sista bilder. Då hör jag hur dörren till lokalen går upp och det kommer folk!? Folk jag inte känner... och som inte heller ser ut som vänner till Tom. Först säger jag att vi inte öppnar förrän 16:00, men sen kommer jag på mig själv att det kanske är dumt att köra ut folk på min första utställning någonsin. Så jag fortsätter med att därav ursäkta min klädsel. Det är helt knäpptyst i lokalen vilket får mig att känna mig högst obekväm, svettig som jag är. Får fram min surfplatta och slänger igång min 7-timmarsplaylist som jag förberett på Spotify och känner att det tar udden av den rådande tryckta stämningen.

De fem första besökarna dröjer sig kvar och tittar noga på bilderna vilket förvånade mig, jag är extremt ovan i sådana här sammanhang. Precis när de går vidare kommer Tom med maten. Jag är helt uppspelt över att det kommit folk vilket smittar av sig på Tom. Jag hinner panikduscha och ta två tuggor på kebabrullen sen kommer det nytt folk, innan vi ens har öppnat! Därefter strid ström, hinner inte äta, bara att gå ut och mingla. 

Trots att det var så dåligt väder kom det massor med folk. Vi hade räknat med närmast sörjande och gick och fantiserade om en och annan som ingen av oss kände... men detta var över all förväntan. Något som jag blev förundrad över var hur noga människor studerade bilderna. Det var många som stod och samtalade kring bilderna, pekade på olika sektioner, nickade och gick nära... riktigt nära. Jag hade jättegärna velat höra vad de sa, de såg riktigt kunniga ut men jag var för feg för att fråga. 

Gällande mina egna nära och kära så kom hela familjen, mamma och pappa, syster med sambo och båda tonåringarna. T.o.m. min kusin med ny kille dök upp, henne har jag inte träffat på flera år så det var väldigt roligt. Min fru kom lite senare då hon blivit avlöst hemma av mina föräldrar. En kompis jag inte träffat på 10 år kom ända från Stockholm, en jättefin present hade hon med sig också! Senare kom även en annan tjej från min hemstad, helt sjukt. Massor av vänner från jobbet kom och hälsade på. En av mina bästa vänner, numera bosatt på Gotland, hade inte möjlighet... men han skickade sin fru och hon hade en helt otrolig bukett blommor med sig. Dessutom tre FS-profiler som var riktigt roligt att få ett ansikte på.

Lyckades bli intervjuad av Folkbladet och fick skicka ett fotografi till NT. Sålde t.o.m. fyra fotografier! Ja, som ni förstår så är jag helt överväldigad av min första utställning. Har fortfarande inte kunnat smälta det riktigt. Jag är väldigt tacksam för att så många kom och gjorde det hela till en fantastisk upplevelse. Tack! Det gav verkligen mersmak. Kulturnatten är ett så coolt arrangemang! Kommunen bara skeppar ut den till allmänheten och sen samordnar de alla happenings. Jag tror att det var närmare 500 arrangörer i år, stora som små och som kör på helt eget bevåg. De lockade typ 50.000 besökare... fantastiskt! Har du aldrig varit på Kulturnatten i Norrköping, besök den!

...dagen till ära blev till att återställa lokalen. Det är min arbetsplats till vardags, en fyslokal/test-/rörelselab. Så det vara bara att snällt bära ut alla stänger och ställningar.... men det var det värt :-)

Hörs!Added 2012-09-30 20:23 | Permalink | Comments (9) | Comment

En ledig dag är balsam för själen

Trots att jag har ett jobb jag älskar att gå till så är det skönt att bryta av med något annat. Så istället för att lära ungdomar hur man springer på främre fotbladet eller hur lyfter skivstänger så spenderade jag dagen vid Magnehulteån med mitt flugspö.

För mig är aktiviteter i naturen avkoppling av högsta kvalitet. Ett spö och lite flugor, en termos kaffe, några kryddiga grillkorvar, ett par alkoholfria öl... ja, vad säger man. Synd att man inte kan göra det oftare. När man har det så pass bra, då är själva fångandet av fisk en bonus. Idag blev det en öring och en regnbåge. 

Har en mor som är duktig på fisk. Jag har ägnat mycket tid i hennes närvaro när filékniven är framme. I takt med att man blivit vuxen så har även intresset för att ta hand om fisken man drar upp ökat. Så nu ikväll, till barnens stora lycka, har vi rensat och filéat fisk på diskbänken. Det är med skräckblandad förtjusning som huvud och inälvor avlägsnas och ungarna blir varse om hur fisken går från en simmande varelse till en bit mat på tallriken. 

Jag är fortfarande låg på fotografering... kommer helt enkelt inte igång. Har inga uppslag, inga fotoresor, egentligen inga idéer överhuvudtaget. Det har varit så en tid nu men jag tänker inte stressa upp mig över det. Jag och Tom Roberts har iaf styrt med vår utställning, på lördag smäller det! Kulturnatt i Norrköping och en skön fotoutställning att checka... jag ställer ut svenska industriruiner och Tom ställer ut truckers. Väl värt ett besök, kom och häng med oss vettja, Korsgatan 4 mellan 16-22.

Vi har jobbat på bra, lokalen vi har är grym, riktig ruffig hård miljö som till vardags utgör vår fyslokal. Iom att den inte är ämnad för utställningar har det varit en del fix med upphängningsmöjligheter, belysning osv... men när allt är på plats tror jag det kommer kännas riktigt bra. Är nöjd med alla utskrifter från Crimson. Provprintade några prospects för ett par månader sedan och noterade att en del var mörka. Nu har jag ljusat upp dem och blev jättenöjd. I skrivandets stund förvaras bilderna på Gallerix och det ska bli väldigt pirrigt att öppna paketen för att se det färdiga resultatet... värsta julafton :-) /hörs

Eftersom jag inte använder 7D:n så hänger jag en del på Instagram. Gillade du dessa bilder kan du följa mig, sök: Pistolen79

 Added 2012-09-25 20:26 | Permalink | Comments (6) | Comment

Från ena kollektionen till den andra...

Har slängt ihop en kollektion av sv/v bilder. Dessa har genomgått en nyredigering och många av dem har blivit av med just färgen. Därför får det nu hänga ihop i en samlad kollektion, ska känna på hur det känns. Har döpt samlingen till "Out of time" och du kan kika på den i sin helhet här!

Annars börjar det nog dra ihop sig för den lilla fotogruppen vi har på jobbet, Bas Ass Photographers NKPG. Vi kom överens om att skapa en kollektion mellan 4 och 8 bilder under somaren. Valfritt tema. Hmm... det lustiga är att därefter lade jag verkligen 7D:n åt sidan. Samsung Galaxy SII får helt enkelt fixa biffen. Sommarens tema får bli Instagram. Jag har inga andra bilder nämligen. Presenterar några prospects här:

Kvadratiskt och fint :-) gillar du dessa så följ mig på Instagram: pistolen79

Vi ses!Added 2012-09-16 20:58 | Permalink | Comments (2) | Comment

Gallerix Ingelsta är bäst, Gallerix Hageby luktar häst...

...så hade mina barn uttryckt det. Det är nämligen deras version av om något är bra eller anus, om en butik ska hissas eller dissas. Jag har varit i kontakt med med Gallerix i telefonen för att höra mig för om inramning. Nu har jag beställt alla stora printar inför kommande utställning på Kulturnatten i Norrköping (29 sept), och det var dags att gå in och beställa ramarna. 

De skulle kosta 249 kr styck (standard 50x70) och då ingick monteringen, med syrafri micropapp ytterligare 89 kr. Jag ställer ut tillsammans med Tom Roberts och totalt skulle vi ha 16 ramar 50x70, en 70x70 och en 70x100. När vi gjort klart allting säger expediten i Hageby att hon måste ta betalt för jobbet... alltså monteringen... alltså den som ingår på Gallerix? Jag kände i magtrakten att detta var fel och blev tvungen att osvenskt visa civilkurage och ifrågasätta varför..?

Svaret blev att det skulle ta så tid att lägga i bilder i 18 ramar så då måste man ta betalt för jobbet. Detta går inte ihop sig för mig. Varför ska man bli straffad som kund för att vi vill handla mycket? Hade vi köpt en ram i taget så hade de snällt monterat våra bilder i sann, service-minded Gallerixanda. Men 18 ramar... det blev tydligen för jobbigt. Vi påpekade att själva monteringen lär ju vara inbakad i priset på varje enskild ram och då ska det väl inte vara skillnad vid köp av 18? ...men det skulle ju bli så mycket jobb fick vi till svar. Vill man inte ha jobb som ramverkstad?

Tillslut gav de med sig (de var två argumenterande expediter) och vi slapp betala för monteringen (som skulle ingå...). Jag och Tom var nöjda med vårt civilkurage men likförbaskat lämnade vi stället med en dålig känsla... på en restaurang hade vi får en spottloska i maten, who knows vad de skulle göra med våra printar? Inte montera med kärlek och omsorg i alla fall. 

Vi valde att åka till Gallerix i Ingelsta. Där körde vi samma race men istället för två aviga expediter så jobbade där en kvinna som dels verkade extremt kunnig i montering, dels visade ett genuint intresse kring våra bilder. Inget tal om extra kostnad för montering så valet var enkelt. Alla da'r i veckan får hon lägga i mina bilder, och förhoppningsvis få cred för att hon gör en stor försäljning. När vi påpekade Gallerix Hagebys tillkortakommande tyckte hon det blev lite pinsamt. Men men... hon tog på sig att ringa Hageby och föra över beställningen, trots att en av kvinnorna där var hennes chef. 

Av alla bilder på ilska och olycka skickar jag min allra argaste höna på Gallerix Hageby, så det så!

Jag hoppas Gallerix Hageby tar till sig denna kritik på ett bra sätt... det kanske är en fråga om mognad, och stolthet. Added 2012-09-11 20:47 | Permalink | Comments (5) | Comment

Många bilder i nytappning inför utställning

Det pirrar i magen när jag växlar mellan Photoshop, Crimson och min miniräknare. Ska snart beställa printar, stora som små, för åtskilliga tusenlappar. Det har jag aldrig gjort förut. Utställningen är så gott som klar... i mitt huvud... Ska bli intressant att se om det blir som man har tänkt sig när allt hänger på plats.

Har fotograferat industriruiner i några år nu och jag har gamla bilder som jag gillar väldigt mycket. Dessvärre var jag kass på att redigera dem så jag har fått sitta med RAW-filerna och ge dem en ny finish. Undrar vad man tycker om några år? Det är ju onekligen så att man utvecklas och blir bättre såväl bakom kameran som i det digitala mörkrummet. Jag kanske sitter och redigerar om dem igen :-) Ska man redigera om sina bilder eller? Jag vet inte... kändes rätt att göra det nu.

Alla var inte kass... ibland har jag redigerat om för att de ska passa in i mitt tänk när det gäller färg eller sv/v, ibland för att komponera om när orginalcrop inte passade med tänkt utskriftformat. Men nu...(!) ...nu börjar jag har färdiga bilder i rätt storlek fint organiserade i mappar som anger vilken industriruin eller om det är en stor utskrift. Kommer köra sju stora printar och 6 collageliknande enheter med flera svartvita bilder tematiserade utifrån plats. 

Tänka att man lägger ner såhär mycket tid och pengar för en kväll, men är det Kulturnatt så är det. Det är ju en helt fantastisk tillställning i stan så det är väl dags att bidra :-) För att försvara min galenskap inför mig själv tänker jag på hur glad jag blir när jag gjort mindre beställningar, det är ju så roligt att få hem riktiga fotografier! Då MÅSTE det ju bli den känslan x10 nu när man gör en STOR beställning.  

Kom och besök mig! Kulturnatten i Norrköping Lördagen 29 september. Jag finns på gamla Black Horn, Korsgatan 4 mellan 16:00-22:00.Added 2012-09-09 08:58 | Permalink | Comments (5) | Comment

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer