Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Hur många industriruiner finns det kvar?

Nästan som en fetisch skulle man kunna säga... mitt intresse för att söka upp och fotografera moderna ruiner i form av nerlagda industrier, bruk och institutioner. Men samtidigt som man är på väg hem från en lyckad exkursion sköljer en kylig tanke över en; det finns kanske inte så många kvar..?

Självklart kan man ju hitta små nerlagda ställen här och var men nu snackar vi stora betong- eller tegelmonster som står och kämpar mot frostsprängningar eller moder natur som sakta men säkert äter sig tillbaka. Av naturliga skäl ligger det ju i statens intresse att få bort dessa svulster innan de förgiftar omgivningen för mycket och området blir obrukbart. Allt fler rivs och saneras: Gusum, Deje, Tollare... som ihärdig ruinturist och amatörfotograf så går man ju och hoppas att de ska få stå så länge som möjligt. 

Fredriksberg, som dessa bilder kommer ifrån, var ett av de mest spännande ställen jag varit på. Möjligen att Gusum var stråt vassare... Naturligtvis välkänt för UE-entusiaster men tillräckligt off för att det inte ska drabbas lika hårt som exempelvis Tollare pappersbruk gjorde. Jag upplever att jag har massor av bilder jag gillar från Fredriksberg, betydligt fler än jag brukar få hem efter en sådan tripp. Jag tror detta är tredje inlägget jag presenterar bilder därifrån och jag har fortfarande ett gäng att redigera... 

En grej jag gillar är att stället bjöd på stor variation. Allt från den välkända gröna beläggningen som växer sig större över golven därinne till stora lokaler där vattnet spred sig över golvet och gav klara speglingar av de kringliggande väggarna.

Även för den våghalsige så sköt lokalerna i höjden. Ville man klättra för annorlunda perspektiv så fanns det gott om möjligheter. I bilden nedan gick det förvisso en trappa upp men därifrån var det bara att balansera ut på de smala järnbalkarna. Tämligen svårt att mecka upp stativet också, men jag ville ha en bild av det skarpa motljuset och virrvarret av stål.

Till Fredriksberg åker jag gärna igen. Det finns massor att fotografera! I dessa bilder har jag uteslutit all detalj, vilket det fanns massor av. 

Vi höres... mors!Added 2012-04-30 23:14 | Permalink | Comments (6) | Comment

Förskräckligt foto från Intersport (Bildanalys)

Tanken slog mig hur tydligt man väger in sin egen bakgrund när man tittar på ett fotografi. Intersport väljer att locka löpare med den här bilden:

...och det går säker bra i många fall. Bilden föreställer två attraktiva, vältränade löpare som helt osvettigt tar en morgonrunda i varmt solljus. För några år sedan hade jag med all säkerhet inte reagerat som jag gör nu. Utöver en idrottslärarutbildning har jag satsat på fysträning och är certifierad Idrottens Fystränare efter en väldigt spännande utbildning på Bosön 2008. Utöver den har jag tagit sporadiska kurser i skivstångsteknik, testtagning mm.

Intresset har i synnerhet legat på styrketräning... tills för några år sedan då en vän sådde ett frö i mitt bakhuvud gällande löpning. Dessförinnan hade jag som sagt aldrig reagerat negativt på Intersports bild. Då såg min löpning ut ungefär som herrens på bilden. Numera tycker jag att hans hällandning på utsträckt ben är förskräcklig! Min vän påstod att duktiga löpare springer på främre fotbladet. Jag hade aldrig riktigt reflekterat över det och gjorde misstaget att gå till mig själv. Som hällandare hade jag svårt att relatera till detta och fick då låna en bok; The Pose Method of Running av Dr. Nicholas Romanov.

Där öppnades en ny värld inom löpning och jag fortsatte läsa böcker om det naturliga löpsteget. Jag började studera alla världslöpare, oavsett distans och kunde konstatera att Romanov (och min vän) hade rätt. Hällandningar existerar inte! Då blev det intressant att läsa vidare om hur det har blivit så att så många motionärer har börjat smälla ner hälen med rakt ben och få en smäll på 3-4 x kroppsvikt rätt upp i knäled ---> höftled.

Tirunesh Dibaba demonstrerar perfekt löpteknik 

Mycket bra sammanfattning av god teknik 25 sek in i filmen!

Det för en osökt in på Christoffer McDougall som skrivit boken Born to run. Han beskyller Nike för att ha förstört vårt sätt att löpa genom att bygga skor med gasdämpning och pronationsstöd, något vi inte behövt under tiotusentals år innan... men från 70-talet ska vi tydligen stoppa fötterna i stora kuddar av gas och alla, inklusive jag, har köpt det med hull och hår. Är det så att du funderat på löpning men har svårt att finna inspiration, börja med Born to run

Om man tror att det är svårt att lära sig springa med god teknik, tänk om! En bra start är att tända eld på de kraftigt uppbyggda löparskorna du har hemma. Det enklaste för att förnimma känslan av hur du SKA springa är att ta av dig skorna helt och hållet. DET däremot kräver lite invänjning! Man får kämpa lite med både blåsor och träningsvärk i vaderna. Man behöver ju inte lära den hårda vägen om man inte vill... nu kommer fler och fler skor som främjar ett bättre löpsteg och en variant är att börja där. Dock går det inte att snacka bort det naturliga i att springa barfota, eller med så lite på fötterna som möjligt.

Helt barfota får man omedelbara svar när man gör fel, i detta fall har jag tryckt ifrån med vaden istället för att dra med hamstrings...

Själv springer jag uteslutande i Vibram Fivefingers eller helt barfota. Det är en enorm frihetskänsla och man blir mycket snabbare, speciellt när man hade en ganska dålig teknik innan. Om det är så att man promt vill ha skor på sig så kan man ju alltid gå tillbaka till det när man väl lärt sig att springa. Intersports bild visar prov på en väldigt dålig löpteknik; rakt ben framför kroppen som ett stag tvärt emot färdrikningen och en extrem hällandning, ouch! Istället vill man landa på böjt ben rakt under kroppen, man vill landa på främre fotbladets utsida för att absorbera stöten naturligt i en lätt pronation, man vill lyfta upp benet direkt igen, rakt upp mot rumpan och låta den med gravitationens hjälp långsamt leta sig tillbaka mot underlaget. Inget av detta gör mannen på Intersports bild! Lite pinsamt om man vill kalla sig ledande på löpning :-)

Innan en runda i Vibram Fivefingers...

Ut och spring vettja!Added 2012-04-29 08:15 | Permalink | Comments (7) | Comment

Levererat i tid, igen!

Det har blivit världens hets i vår lilla fotogrupp. Alla psykningar handlar om huruvida man kan leverera sin bild i tid eller inte. Vi har två veckor på oss från att vi har träffats, då ska bilden vara levererad. Sen kör vi cirka en vecka för påseende och därpå ny träff för att fika och diskutera varandras bilder.

Upplägget är roligt, lite tight med tid men vi anser än så länge att det är bra. Press föder aktivitet, och en gnutta ångest. Denna gång beställde jag från Crimson som sedvanligt är snabba. Men lite nervigt var det allt iom att man som vanligt var ute i sista stund. Det gällde att leverera idag, till kl. 23:59 och jag hade räknat med att bilderna i brevlådan igår. Lite drygt, fick hämta dem på lunchen istället. 

Lyckas man inte med sitt uppdrag, eller att leverera i tid, blir man utsatt för en del hån... då är man allmänt villebråd. Jag undrar om det är vi i idrottsarbetslaget som satt den prägeln på det hela? Dock är de andra, från andra arbetslag, ganska goda kålsupare de också. Väl på fotofikan sen... då är vi snälla och väna även om det blir allt ärligare och högre till tak. Det är roligt! Längtar redan till nästa vecka!

Ses då!Added 2012-04-26 22:33 | Permalink | Comments (1) | Comment

Plåta intressen gör det så mycket roligare

Just nu är foto roligt! ...och då blir det bra! Målsättning 2012 var att fortsätta plåta människor och bli bättre på blixtfoto. De första bilderna man plåtar med ny set-up är ju så vansinnigt dyra så det känns bra att prylarna kommer till användning oftare. Billigare pics för varje exponering...

Jag kör på sån't jag tycker är roligt. Då ligger ju ens intressen utöver foto nära till hands. Dels tilltalar ju bilderna en på det personliga planet, dels finns det ju gott om polare som får vara modeller eller utövare. I dagarna har det varit det skateboardåkning och styrketräning som hamnat framför linsen.

Det börjar dra ihop sig för bildleverans till vår lilla fotogrupp i stan. Det har varit "rörelse" som tema de senaste veckorna. Gjorde ett tappert försök igår men så kom det regn och allt gick åt helvete. Har haft temat i bakhuvudet de senaste två veckorna så jag har ett gäng "rörelsebilder" att välja bland... men jag hade velat lyckas med min idé. 

Nu får det bli en liten order från Crimson. Har många bilder med en fryst rörelse, men det känns inte helt OK. Får nog bli en med lite vatten i... varför inte vågrörelser liksom..?

SES då...Added 2012-04-23 22:43 | Permalink | Comments (3) | Comment

Var noggrann med barnfotografiet!

De växer snabbt och när det gäller dem små varelserna så har man ju bara EN chans... på riktigt! Jag återkommer ofta och gärna till platser för att fotografera, men det är lite mer tricky att återvända till den tiden då Moa var nio, Tilde fyra och Arvid två och ett halvt. 

Alltid när man pratar med gamla människor påstår de ju att tiden går så fort.

"-Ojojoj, vips så är barnen vuxna och flyttar hemifrån!" säger dem.

Men det ligger nog något i det, och faktum är att jag börjar känna av fenomenet. Procentuellt sett är ju varje tidsperiod kortare i förhållande till resten av ens liv ju äldre man blir. Således när man var 7 bast kändes sommarlovet som en evighet (ca 3% av ens livstid). Nu när jag är lärare och snart 33 blåser sommaren över fortare än en fis i sommarbris (ca 0,6% av mitt liv)... 

Upptäckte att vi saknar ett helt kvartal fotografier från 2011. Jag var inte i form fotomässigt (läs less), och min fru var för lat för att plocka fram systemkameran, vilket gör att vi bara har en massa iPhonebilder från den senhösten. Nu har det vänt och vi plåtar barnen mycket igen. Man måste vara noggrann med det, både när det gäller vardagsbilden och porträttbilden. 

...man ska inte underskatta den klassiska familjealbumsbilden. Vi kommer troligen kunna prata en del om bilderna ovan när barnen blir äldre.

Igår var vi ute hos svärfar på landet och jag passade på att ägna mig åt att knäppa snapshots och fotografera porträtt i fönsterljus. Alla bilder i detta inlägg är från gårdagen. Nu hoppas jag på en väderförbättring dock. Ikväll har jag skateboardfoto inbokat med ett par duktiga åkare. Skäjthallen är stängd, så det finns ingen back-up... och detta duger INTE!

Sprang också på ett roligt stilleben... mycket tjusiga, eller hur!? Fotocred till Tom Roberts som tagit fotot i fotot.Added 2012-04-22 08:00 | Permalink | Comments (3) | Comment
1 2 3 ... 4 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer