Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Att vara seriös utan att skrämma bort

I torsdags var det dags igen för en fikaträff med vår lilla fotogrupp. Vi jobbar med små uppdrag under en given tid och den här gången var temat en vardagsbild från jobbet. Förra gången hade vi de sju dödssynderna. Funkar ungefär som "Utmaningen" i de olika poolerna, fast utan omröstning. Det mynnar istället ut i samtal kring bilderna med amatöranalytiska ambitioner.

Samtalet kring bild är väldigt givande och roligt... och nu såhär inledningsvis har vi fördelen av att alla känner varandra och vi kan ha väldigt högt till tak. Vi är en liten kärntrupp på 4 pers men nu har intresset ökat bland vänner som är erfarna sen tidigare eller nyfikna på det här med fotografi. De sistnämnda får man hantera varsamt. Man hör ofta att intressent och nyfikenheten finns men i nästa mening kommer: "Jag kan ju inte vara med er, ni är så duktiga." Vi har en kille i gruppen som jobbar som fotograf, själv är jag glad amatör men väldigt seriös i det mesta jag sysslar med. Tror säkert det är vi som skrämmer... men jag tycker det är synd om man har den effekten på folk.

Jag ska hitta övertalningsförmågan till dem som nu befinner sig i periferin, för får man dem att hänga med på en fika så är jag övertygad om att de är fast sen. Det finns ALLTID något bra att säga om ett fotografi och speciellt om vi pratar upplevelsen av bilden överordnat det tekniska. Jag är av den tron att tekniskt kunnande hjälper dig i början för att få grundläggande koll på kameran och kanske i Photoshop eller likninade, därefter handlar det om att utveckla sitt bildseende och stimulera sin kreativitet. Och det tror jag man gör bäst genom att titta på många fotografier och gärna diskutera dem, inte minst med sig själv. Vad fångas DU av? Stjäl det och gör det till ditt eget!

Som alla på FS känner till så är det känsliga grejer det här med samtal kring bild. Det är till stor det en fråga om social kompetens och pedagogik. HUR kan man utveckla och försöka lyfta fotografen? Man kan inte bara dundra in med vass kritik och formulera sig okänsligt. Istället måste man hitta fingertoppskänslan och lyfta de starka elementen. Det finns ALLTID något bra att säga om ett fotografi. Fotografen har alltid försökt att förmedla något med sin bild. Hitta det man tror är budskapet med bilden och påtala dess styrkor, därefter tror jag det är lättare för fotografen att svara på frågor och bemöta kritik som följer på det. Var seriös men skräm inte bort! Speciellt när det handlar om nyfikna fotografer som kanske vill utveckla ett intresse för detta.

Vi värdar kan uppleva samma sak i poolen Bildanalys. Där är vårt jobb att försöka stimulera till bra resonemang kring bilderna. Iom att gruppen har skrivträning i fokus så försöker vi jobba aktivt med att ställa följdfrågor till dem som skrivit kommentarerna, speciellt om det finns möjlighet till utveckling av resonemanget. Allt för att deltagarna ska ska utveckla sin förmåga att sätta ord på sin bildupplevelse. När det funkar blir det givande både för betraktaren och fotografen. Men det är samma sak här... ibland är det känsligt att få kritik på något man skrivit. Det är en fin balansgång... att vara seriös utan att skrämma bort!

Vi ses!Added 2012-03-24 07:40 | Permalink | Comments (4) | Comment

Våga fråga om kommentaren! (samtal kring bild)

Den ständiga debatten kring hur man kommenterar blossar upp på de olika klotterplanken på FS. Normalt sett irriterar sig folk på kommentarer som "Snygg bild", "fin skärpa" och andra fåordiga bekräftelser. Söker man sådana är det bästa stället Bildkritik, tyvärr... Jag provade att lägga in denna bild för ett tag sen:

...och fick ganska många kommentarer. Jättemycket bekräftelse! Hade det funnits en gillaknapp hade nog många av de som kommenterade tryckt på den istället dock. Det var EN som lite försynt frågade om jag inte skulle prova att ljusa upp bilden, därefter ursäktade han sig nästan och skrev att det inte var kritik. Jag tycker att det är synd. Synd att man knappt vågar ge kritik i en pool som t.o.m. heter kritik.

Men är det så fel då? Nej, egentligen inte... eller? I min värld beror det väl kanske lite på var? Som sagt i Bildkritik, tycker jag att det är synd. Samtidigt blir ju folk glada. En FS-bekant och jag konverserade på Facebook härom dagen, varpå denne hade noterat en tjej som blev väldigt nöjd och tackade för alla "underbara kommentarer" hon fått i Bildkritik... "Fint ljus". Så uppenbarligen finns det ju en mening.

Jag är själv poolvärd i Bildanalys. Där är hela grejen att analysera bilden. Inte i första hand tekniskt... du borde gjort si eller så, utan vi strävar efter att delge varandra upplevelsen man får av att betrakta bilden. Skrivdelen är väldigt viktig och jag vill att gruppen ska stimulera den förmågan i första hand. Om man ska klara att skriva ner en vettig analys av en bildupplevelse krävs det en hel del engagemang och betraktande. Jag tycker man lär sig mycket när man går så djupt in i en bild. Men som ni säkert förstår kräver det väldigt mycket energi. Har man inte den är det inte värt att kommentera.. i den poolen iaf.

I Bildkritik är flödet av bilder så stort att det engagemanget inte hinns med. Folk blir lite lata och då dyker de fåordiga bekräftelserna upp, "vilken fullträff"! I Bildanalys är vi tre stycken värdar som aktivt jobbar med att utveckla analyserna i gruppen. Det kan te sig i att vi går in och ställer följdfrågor eller ber om ett utvecklat resonemang. Oftast mottages det bra, och då tror jag på en utveckling både hos betraktare och fotograf.

En vision i Bildanalys är att få igång samtal kring bilderna, eller kalla det skriftlig interaktion om du vill. Då krävs det att man som fotograf eller "annan betraktare" vågar ställa frågor på folks analyser. "Hur menar du att bilden väcker obehag?", "VAD är det i modellens uttryck som får dig att känna så?" Det är roligt och lärorikt att följa andras upplevelse av en bild man just analyserat. Kunde man dessutom uppnå en eventuell diskussion runt bilden, kanon!

Heja Fotosidan!Added 2012-03-22 21:23 | Permalink | Comments (12) | Comment

Fotofika i Norrköping?

Jag vet ju att det var ett gäng som körde fotofikor i Norrköping på Kafé Täppan om jag inte minns fel. Körs det fortfarande? Just nu är jag omättlig på inspiration och jag skulle mer än gärna vidga mina vyer och lära känna fler fotointresserade i stan. Tycker att det är väldigt energigivande att samtala bild över en kopp kaffe.

VI är ett gäng polare som kör fotofikor, då med ett uppdrag kopplat till varje träff. Ungefär som "Utmaningen" brukar fungera i poolerna här på FS. Alla kommer då till fikat med en fotoutskrift från aktuellt tema, sen är det bara att ge sig in i bildliga samtal :-)

Finns det något intresse för detta nuförtiden? Hör av er i så fall, jag är riktigt sugen! Bilderna i inlägget har fått representera vår i Norrköping! Nu är den på G!

Fridens!Added 2012-03-21 14:46 | Permalink | Comments (4) | Comment

Jag älskar Sverige

Det är så coolt att det är gratis att utbilda sig i Sverige! Nu när man blivit lite äldre och vis, har ett stimulerande och roligt arbete, en fantastisk familj, så kan man ju helt och hållet förkovra sig i vad man tycker är utvecklande och kul! ...alltså plugga för att förverkliga sig själv snarare än att det ska leda till något karriärsmässigt.

Jag har sökt Visuell kommunikation! Såg att Lena Pesula också gjort det och jag vet en del andra man stött på här på FS som också är den erfarenheten rikare. Det var länge sedan man studerade något som ger högskolepoäng. Däremot har jag flitigt kunnat utbilda mig inom jobbet, men då har det varit ett annat intresse i fokus; fysträning! Så då har mest utbildningarna handlat om skivstångsteknik, rörelselära, träningsplanering, testtagning och en massa annat matnyttigt.

Jag diggar dagens möjlighet till att utbilda sig över Internet. 0 obligatoriska träffar. I och med att man pluggar fotografi ändå i form av läsning och någon egenhändig praktik, samlar polare för bilddiskussioner och har grupper på FS så kan man ju lika gärna göra det i organiserad form. Med handledare (?) och lektioner. Jag är väldigt förväntansfull ska erkännas, men man har ju inte kommit in än dock... gymansiebetygen, hehe... de var nog rätt OK vill jag minnas.

Såg att det var Göran Segeholm som var huvudlärare. Hans bok var verkligen en eye-opener för mig och jag fick en annan syn på foto överhuvudtaget. Det var också upprinnelsen och inspirationskällan till poolen Bildanalys här på FS. Kolla gärna in den om du är sugen på att samtala kring bild. Men det måste innebära att du är mer sugen på att skriva kring andras bilder och lära utav det än att publicera dina egna för att fiska kommentarer!

Bilderna idag får representera Sverige! Jag älskar Sverige med alla möjligheter vi har här!

Vi ses!Added 2012-03-20 21:58 | Permalink | Comments (20) | Comment

...eller är det en Sony NEX 5N man ska ha?

Skrev i förra inlägget om att jag var sugen på en Fuji X100. Fick en del intressanta tankar kring den kameran både här och på Facebook. En indikation som skrämde mig är att den skulle vara slö. Det är inte bra iom att min fru gärna fångar ungarna i farten... och är väldigt bra på det. Men då får inte kameran vara långsam, slö eller svår i handhavandet!

...är det istället en Sony NEX 5N man ska ha? Vad jag kan läsa om den så verkar den på stora PLUS för just handhavande med dubbla tumreglage, snabb i start, pekskärm och väldigt bra på höga ISO-värden. I och för sig bäst vid JPEG, och hur ofta fotograferar jag i JPEG, typ never. Men den skulle prestera fullt tillräckligt även i RAW, vilket känns lockande. Många tyckare framhäver bildkvaliteten och det är ju självklart särkilt intressant. Å andra sidan, som tidigare skrivet, är jag ju väldigt imponerad av de bilder jag sett på FS från X100:n.

Med tanke på prislappen blir NEX 5N verkligen en utmanare till X100. NEX 7 blev jag inte alls lika sugen på, så upphottad var den väl inte med tanke på prisskillnaden? ...eller har jag fel där? Man får ju ofta vad man betalar för iofs... Men NEX 5N med pannkaksobjektivet (16mm) motsvarar väl X100:s 24mm förmodar jag, sen får man ju med en 18-55mm normalzoom. Tror inte jag kommer använda den överdrivet mycket, då tappar ju kameran sin behändighet. Allt detta för 7490kr... det är viss skillnad. 

Hade min älskade stortjej i helgen. Supermysigt! Hon blir 9 år nästa helg, har hittat en kanonpresent men iom att hon läser pappas blogg kan jag inte avslöja något ;-) Hon bor hos sin mamma i Krokek och jag brukar passa på att åka gamla vägen när jag lämnar henne. Där finns ofta en hel del intressanta motiv. Bildserien i detta inlägg tycker jag inger ett visst vemod. Det är en känsla jag ofta dras till både bild- och musikmässigt. Bilden nedan är min favorit från sträckan Norrköping-Krokek.

...teknikdravel idag igen... under eftermiddagsrasten?! 

Dags att jobba vidare :-) Added 2012-03-19 14:12 | Permalink | Comments (12) | Comment
1 2 3 ... 4 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer