Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Skönt att vara lite ytlig ibland

Har flyttat fram ramarna kring fotografering och ägnar numera bra mycket mer tankeverksamhet bakom bilderna. Det innebär nödvändigtvis inte att bilderna blir bättre men jag är övertygad om att på sikt kommer man höja sin lägstanivå och stimulera till både kreativitet och kunnande. Detta yttrar sig i att jag utsätter mig för situationer kräver engagemang såsom arbete i Bildanalys (poolen), fotodiskussioner kring uskrifter med polare, läsning och fotografiska utmaningar.

Då är det skönt att få slappa med lite ytlig actionfoto! Drog till skäjthallen efter att ha stämt träff med ett par åkare. Värmde upp med lite egen åkning och tro det eller ej, men det går bra att flippa brädan trots att man börjar närma sig 33. Därefter riggade jag mitt "on location"-kit bestående av två speedlites med stativ och paraplyer.

Men hur ytligt är det egentligen? För mig är det rätt viktigt att få ha en fot kvar i denna subkultur, som jag älskar! Är man uppväxt med en bräda under armen känns det fullkomligt naturligt att kombinera det nyvunna fotointresset med skateboardåkning. Upplever att som gammal åkare har man en fallenhet för att veta när det är dags att knäppa av.

En annan del som jag diggar hårt är att actionfoto får mig att ta nya svängar i Photoshop. I den här genren vågar jag tweaka bilderna och man behöver inte hamna i en slentrianmässig loop när man öppnar upp sina bilder. Har tänkt på det, jag gör nästan alltid samma sak i Photoshop... men i dessa bilder testar jag hej vilt, och Youtube är min ciceron!

De fyra bilderna i inlägget är alla redigerade på olika sätt, även om de svartvita är slående lika. Den urblekta ligger en liten lomoeffekt på medan den sista är minimalt arbetad med. Utmaningen blev att trolla bort själva hallen, den är inte så fin. Med väldigt snabba slutartider var planen att mörklägga så stora delar som möjligt och bara lysa upp åkare och hinder med blixt.

På återseende!



Added 2012-02-29 22:41 | Permalink | Comments (1) | Comment

Vilka känslouttryck vill man ha i sina barnbilder?

När man bläddrar tillbaka bland alla barnbilder är det intressant att reflektera över vilka känslouttryck man väljer att fånga... och att spara. Diskussionen kring barnfoto skulle kunna göras väldigt lång, men den är faktiskt viktig för ALLA med vuxna barn påstår ju att "tiden bara flög iväg". Det innebär att man bara har en chans på sig att plåta kidsen så det gäller att göra det väl.

Det som är härligt med barn är att de har så nära till känslor, och de blandar dem hej vilt med kort tid emellan. Man får vara påpasslig med kameran om man vill fånga uttryck i farten för det skiftar som sagt snabbt. Ibland leder det till ganska roliga bilder med en vissa oppositioner, här nedan springer en lycklig Arvid på Valla bondgård i Linköping samtidigt som något tydligt irriterar honom:

Förra sommaren läste jag "Konsten att ta vinnande bilder" av Göran Segeholm. Han förde ett resonemang kring vardagsbilden som fick mig att vilja ta mer dokumentära bilder på alldagliga situationer exempelvis i hemmet... eller som han uttryckte det; att en bild från vardagsrummet kan skapa fler minnen än parbilden framför Eiffeltornet. Här är ett par dokumentära bilder jag tycker väldigt mycket om:

Sally Mann fick rätt mycket skit i USA för att hon fotograferade sina barn utan kläder. Nu säger visserligen mina fördomar att det kan finnas viss skenhelighet där och att nakenhet ibland stör. För mig är nakenhet fullkomligt naturligt och vackert på bild, men det finns ju en viss känslighet när det kommer till barn. Själv gillar jag att försöka skapa ett konstnärligt uttryck när man har chansen. I denna bild har Moa ett fascinerande ansiktsuttryck som jag har ramat in i skärgårdsmiljö:

När man själv har övat med blixtar o.dyl så har det även lett till att man fått ett gäng uppenbart regisserade bilder av mer studiokaraktär:

Min mellandotter Tilde sjunker ofta djupt in i tankar och ser nästan dyster ut. Jag vet inte riktigt varför man uppskattar bilder med det uttrycket. Kanske för att det känns äkta eller utlämnande på något sätt. Dessa uttryck har jag ibland fångat med min iPhone och då kan det se ut så här:

Min fru Malin är väldigt duktig på att se bilden, hon har bland annat fotograferat denna...

...men hon är också fantastiskt duktig på "barn i farten". Vill man kan man kolla in hennes blogg här! Där finns massor av actionshots på våra barn.

Hejsvejs!



Added 2012-02-25 10:37 | Permalink | Comments (4) | Comment

Gå ur gruppen

Idag har jag avslutat medlemskapet i ganska många grupper här på FS. Det gick inflation i bildpooler på min profilsida, men nu har jag rensat upp och är nere på 8. Ganska många också kan tyckas men två av dem är mina egna skötebarn och de andra sex är inom genrer där jag vill lägga ner kraft och utvecklas.

De grupper som fick stryka på foten är både nya och gamla. Några av dem är de jag gick med i först faktiskt. Tror att detta hör ihop med hur man har formats som amatörfotograf. I början var allt intressant och jag drogs till smäcktande bilder på landskap och solnedgångar, något som jag numera kan tycka är vackert men ganska trist. Jag var fascinerad av mäktiga makrobilder på fasettögon, men nu finner jag dem lite enahanda. MISSFÖRSTÅ mig inte! Klart att det finns fantastisk landskapsfoto och strålande makro men jag tycker det är svårt att sticka ut i någon av de genrarna t.ex. Landskapsbilder finns det dessutom sådant flöde av... Sen är ju detta naturligtvis en fråga om tycke och smak, något som jag har märkt svängt rejält i takt med att man fördjupar sig i intresset.

I de nyare poolerna jag avslutat har det helt enkelt handlat om att de inte kommit igång ordentligt eller att de är så smala att man håller på med det för lite. Ganska skönt faktiskt, lite befriande. Sådant här kan stressa mig för jag är en person som vill göra saker grundligt. Snöar jag in på något så läser jag mycket och lägger ner själ och hjärta. Det kan ge en lite dåligt samvete när man inte hinner vara överallt hela tiden.

Det övergripande temat för min fortsatta fotografiska utveckling ska bli bildspråk. Jag ska ägna mycket tankeverksamhet kring vad jag vill förmedla med mina bilder. Antalet genrer som jag rör mig inom minskar i antal men det blir bara roligare och roligare att fotografera, det måste ju vara ett gott tecken. Kanske har man kommit ett litet steg på vägen i att hitta sig själv som fotograf.

Ses



Added 2012-02-24 12:42 | Permalink | Comments (2) | Comment

Några lyckade familyshots... och ett intressant motiv!

Nu åker kameran med igen! Ja, nu åker kameran fram igen och bilder knäpps såväl i hemmet som när man är ute på äventyr. Var t.o.m ute härom eftermiddagen och försökte fånga ett grått och trist hamnområde... dock utan resultat, men jag får väl skylla på att jag är ringrostig :-)

Brusigt? mm, men vem bryr sig på små söta fötter som sticker upp ur soffan när det dricks välling. 

Jag har varit med småttingarna på Linköpings Flygvapenmuseum. Arvid är ju helt galen i plyplan så han var tämligen salig när vi vandrade runt bland alla vackra exemplar. Jag och Malin konstaterade att det är roligt när man kan hitta aktiviteter som både vuxna och barn har behållning av. Själv tyckte jag att det var jätteintressant och läsa om historien kring varje enskilt flygplan. Stället rekommenderas varmt!

Jag hittade ett motiv av mer abstrakt karaktär som jag har redigerat i två utföranden. En som är mer naken och ordinär och en kvadratisk med ram. Jag gillar när jag springer på denna typ av bild för jag tycker själv att jag har svårt att se dem. När man väl gör det blir det självklart, men det är helt klart ett område att träna på... gå nära, fokusera på detalj.

Vi ses!



Added 2012-02-23 08:13 | Permalink | Comments (2) | Comment

Nej... du prioriterar annat!

...som min gode vän Tom brukar säga! Vi har snackat om det där... hur klyschigt det är att inte ha tid med saker och ting. Jag hinner inte fotografera, jag hinner inte träna, jag hinner inte träffa polarna... "Bollocks!" -som en tvättäkta britt skulle ha uttryckt det, allt handlar om hur man prioriterar. 

Har ju i tidigare inlägg deklarerat att mitt fotograferande har varit på dekis. Därav alla gamla vinterbilder i detta inlägg, har ju inga nya helt enkelt. Men nu, nu har jag börjat smida planer. Jag tvångs-tog-tag-i't och har börjat på att kontakta lite folk för porträtt och jag skissar på resor. Är sjukt sugen på Fredriksberg t.ex.

Som bekant så gillar jag att fotografera sådant som männiksor har valt att lämna åt sitt förfall, allra helst industrimiljöer. Just i Fredriksberg verkar det finnas både det ena och det andra som folk inte kommer ihåg längre, och det var länge sedan jag strövade runt i ett övergivet industrikomplex så nu är det på tiden med andra ord.

Fredriksberg ligger i höjd med Romme (Borlänge), då är det kanske lättare att relatera till. Det innebär en dagsresa vilket är trevligt. Motvationen stiger i takt med att man dedikerar en dag till fotograferering. Skönt att ha tid också, ofta blir det att försöka klämma in en fotosnutt här och där och då är det svårare att få bra bilder. 

Snart åker vi med jobbet till Idre. Där finns ju också möjlighet till landskapsfoto i miljöer man inte befinner sig i alltför ofta. Konklusionen blir att ligger man på latsidan när det gäller fotografering och VILL vända på steken så har det fungerat utomordentligt bra för mig att forcera fram lust. Även om det är lite motigt i början så blir det ju så roligt direkt när man kommer igång.  

Fortsätter det i den här stilen kanske ni t.o.m. får se ett nytt fotografi här inom kort, hehe...

Cheers



Added 2012-02-21 20:31 | Permalink | Comments (2) | Comment
1 2 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer