Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Utmanande självporträtt i Bildanalys

Gruppen Bildanalys är ny och färsk och full av liv! Medlemsantalet ligger på dryga 50 och det är många duktiga skribenter som ängnar mycket tid åt andras alster vilket känns oerhört inspirerande! Nu är det dags för en liten lära-känna-övning under augusti månad. Att skapa, eller publicera ett befintligt självporträtt som talar om vem man är!

Ett porträtt i svartvitt

Jag har redan diskuterat ämnet självporträtt i bloggen, om ni vill kan ni kolla in det här! Största huvudbry kring denna utmaning var om man skulle presentera sig som den fotointresserade person man är, eller mer som den man är privat, utan kameran... eller kanske något mittemellan :-)

Att vara småbarnsförälder

Utmaningen pågår under augusti och det har redan ploppat in några synnerligen intressanta bidrag. Kolla in dem i poolen Bildanalys under fliken "Utmaningar"!

Mvh/PeterAdded 2011-07-31 19:04 | Permalink | Comments (1) | Comment

No. 100/ lite stats och en tillbakablick

Detta är mitt hundrade inlägg i bloggen. Kollade över månaderna och räknade dagarna till närmre 500 dagar. Det gör att man kan vänta sig ett inlägg var femte dag ungefär... men sen har vi ju det där med lögn, lögn och statistik. Jag skulle vilja säga att det är väldigt beroende på var man är under året, nu under sommarna bloggades det som sjutton men är det en hektisk tid på jobbet... not so much!

Rätta nyckeln

Jag älskar Fotosidan! Är smått beroende av den... till och med så man kikar på sin iPhone om det hänt något nytt. Förr bloggade jag på blogg.se vilket sög i jämförelse. Här på FS fick bloggen en helt annan betydelse... folk läser den och tycker till. Man är omgiven av en massa andra bloggar med samma inriktning. Men FS är ganska stort och jag rör mig på olika ställen. Ibland är det bloggarna som är mest intressant, ibland har man snöat in på nån pool och hänger mycket där. Senaste tiden har det varit mycket pill med nya poolen Bildanalys. Gillar även nyhetsflödet även om jag kan tycka synd om de som publicerar nyheter om nån klocka som inte är i gyllene snittet, eller nåt smycke som är för nördigt för att inte tala om Applehatet. Oh my vad de kan få mycket skit! Vissa FS-medlemmar verkar ha en uppdämnd energi för att spy ur sig på tillsynes världsliga saker.

Spår

Jag snabbklickade igenom min blogg för att se vad det skett för utveckling. Bildmässigt vettefasen men jag som glad amatörfotograf börjar tänka lite annorlunda och det tar sig uttryck i bloggen och i kameraväskan. Objektiv försvinner och tillkommer och jag finner mig själv se lite annorlunda på vissa genrer och motiv. Det blir inga pippifåglar eller macrobilder, däremot börjar det dyka upp fler porträtt och barnbilder. Jag har även börjat blanda in mer privata angelägenheter kring mina barn. I början var detta en renodlad fotoblogg.

Industrilandskapet

Blogg no. 100... jag vill tacka Fotosidan, ett bra ställe för mig att hänga på. Å jag vill också tacka alla som titt som tätt kikar in här, sjukt roligt. Nu kör vi vidare mot nya fotomål!

One loveAdded 2011-07-30 23:32 | Permalink | Comments (3) | Comment

Vardagstankar från kaffekoppen, No. 99

Uppe kl. 7, ungarna har nya blöjor och dricker välling. Den stora har fått en frukt i väntan på frukost. Malin har sovmorgon och jag har slagit mig nerframför datorn med en stor kopp kaffe, nån FS-småbarnsförälder som känner igen sig? Morgonen är en härlig tid för lite bloggläsande, bildtittande och kaffedrickande. Kvälls- och nattetid har blivit bildbetraktandets och kommenterandets tid... det är ofta lika med egentid, Malin somnar som en stock om kvällarna :-/ Till och med så tidigt att jag köpte henne ett grav.test. Negativt tack och lov, barn i all ära men fyra st hade tagit knäcken på mig.

Sönderskjutet

Nu har jag bara en vecka kvar av semestern, den har varit underbar! Jag har hunnit massor av bra grejer i år känns det som, inget stort men en massa småprylar. Har varit en hel del i skärgården, små utflykter till Kalmar (min studentstad), och Kolmårdens djurpark. Har hunnit fotografera mer än vanligt och ägnat mycket tid till fotorelaterat såsom blogg, litteratur och bildbetraktande.

Vår sjöbod

Nu ska det bli skönt att börja jobba igen. Trots att jag älskar att spendera tid med familjen så älskar jag även att jobba. Efter en sommar såhär så saknar jag ffa mina kollegor (även om man träffar dem i olika träningssammanhang), men även ungdomarna. I år ska jag dessutom undervisa i engelska igen, det var fem år sedan. Jag haft fullt upp med skapa gymnasieprogram, undervisa träningslära och coacha skivstång och löpning. Nu med lite rutin på idrottsprogrammen ska det bli kul att ta upp engelskan igen. Har haft lite ångest för att jag släppt den, man blir lite ringrostig... men sommarläsningen har mestadels varit engelsk så nu är jag fit for fight igen.

Gyllene november

Min sista lediga vecka hoppas jag på att spendera i skärgården på Enbeten, det är om vädret tillåter. Jag har alldeles för lite landskapsbilder som jag gillar härifrån. Det är svårare än man kan tro att avbilda skärgård och samtidigt förmedla den känsla och kärlek man känner till den. Ska göra några nya försök om vi kommer ut, man får stiga upp i ottan helt enkelt. Peter Engman, jag ska läsa alla dina inlägg som inspiration när jag gnäller på hur jobbigt det är att stiga upp ;-)

Hörs!Added 2011-07-30 08:20 | Permalink | Comments (4) | Comment

Inledande tankar kring poolen Bildanalys

Jag blev så glatt överraskad att så många ville hänga på att betrakta bilder på ett djupare plan. Det är lite pirrigt att starta en pool på Fotosidan för man har ingen aning om vad folk kommer tycka. Gjorde en liten minimarknadsundersökning i bloggen och fick en push av David Elmfeldt att jag inte skulle tveka. Redan första dagen strömmade det in ansökningar och det är så många duktiga fotografer som genast satte igång att tycka, tänka, analysera, vrida och vända på bilder. Den stora uppmaningen från min sida har varit att man ska träna sitt bildseende genom att studera alla andras bilder, det är det poolen går ut på!

Urban colours

Vidare växte tankar och idéer fram på Klotterplanket om hur man bör ta sig an bilderna. De grundläggande frågorna man bör ställa sig innan man gör sin analys finns såklart att läsa under "Om...-fliken" men det som klargjordes var att vi INTE läser några kommentarer innan vi hugger tänderna i bilden. DET har verkligen gjort susen! Jag har följt allas kommentarer med stort intresse och det är fantastiskt hur olika folk kan tolka in bilder, eller hur lika för den delen. Ju mindre info man fått om bilden desto öppnare blir den för tolkning, beroende på hur öppen eller stängd bilden är från början såklart.

Arvid

Jag älskar att skriva! Jag vill att det lika mycket ska vara en grupp för skrivträning men att de sker kring de publicerade bilderna. Därför kommer jag alltid att trycka på att man ska våga be om vidare utvecklade kommentarer och att man i den här poolen accepterar det och tränar sig att gå ännu djupare in i bilden. På så vis kan det uppstå en spännande dialog kring bilderna vilket är nyttigt både för betraktare och fotograf. Tack alla medlemmar för att ni verkligen har kickstartat poolen Bildanalys!

Mors!Added 2011-07-27 20:51 | Permalink | Comments (4) | Comment

Tur att man har pengar som bara ligger och skräpar...

...eller så har man inte det? Hur var det nu igen? Detta intresse går mig till viss del på nerverna, det är INTE kompatibelt i kombination med prylbögighet. Dock fick jag påbackning av ett antal kvinnor sist jag yttrade mig på det viset så jag ändrar om... prylhomosexualitet! Kvinnor är också prylfixerade! Nu kan det hända att jag får skäll av homosexuella, det vore kanske en grov generalisering att anta att bögar och flator skulle vara mer benägna att köpa prylar än hetrosexuella. Men nånstans har väl ordet ett ursprung? Jaja, innan ni skäller så är jag också en sann kärlekskrigare som aktivt bekämpar rasism, främlingsfientlighet, sexism och homofobi... sådetså! ;-)

Smith it up

Intresset fotografering har samma problem som många andra intressen, om än värre! Man tycker man behöver en pryl, låt oss säga ett fisheye. Då gnetar man ihop till det eller säljer av något annat för att sedan införskaffa objektivet. Lycklig beger man sig ut för att ÄNTLIGEN fotografera actionsport, i detta fall skateboardåkning. Dessförinnan ska tilläggas att jag kämpat ihop till två externa blixtar iom att 7D:n kan smälla av dessa via IR.

Urban bank ollie

Till min stora förtret så kan inte 7D:n alls göra det utomhus, inte ens i närheten av 100%. Man kan alltså inte lita på blixtarna och inte heller ställa dem där man mest önskar för de måste ha kontakt med pop-up-blixten. Så jag har insett att Pocket Wizard är lösningen på mina problem. Ryser vid tanken när jag inser att jag måste ha en enhet till kameran och en till varje Speedlite.

Crook grind to fakie

Så det får bli en Pocket Wizard mini TT1 till kameran och två Flex TT5 till blixtarna. Då kan jag ställa blixtarna bakom väggar eller 200m bort om jag vill. Dessutom kan jag få snabbare slutartider än 1/250s till och med, utan att slutaren blir synlig men med effektförlust. För att försvara detta för mig själv kommer det även vara guld värt för "on location"... men faan vad dyrt ;.-(

Hampus

Sen, i vanlig ordning, så lär jag ju inse att jag behöver en massa annat när dessa väl är införskaffade! Lyxfällan - Here I come!Added 2011-07-26 12:34 | Permalink | Comments (7) | Comment
1 2 3 ... 5 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer