Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Jag jagar barn med min iPhone

Om man inte har något bättre för sig så tycker jag att man ska köpa fotoapplikationer till sin mobil. Jag måste erkänna att jag har väldigt lätt att underhålla mig själv med dem. Visst... de är B men vaddå? De fyller, för mig, viktiga funktioner.

No. 1

De är bra tidsfördriv och förvandlar min lur till en kamera som på många sätt skiljer sig från min 7D. Därför förväntar jag mig inte heller bilder ens i närheten av 7D-kvalitet utan ser det mer som en leksak som ger mig möjlighet att experimentera och träna kreativitet.

No. 2

iPhonen har man alltid med sig! Javisst, jag tränar på att alltid ha med mig 7D:n också men det blir ändå inte varje gång. iPhonen är så lätt att fiska upp mitt i lek eller mys och ungarna tycker det är betydligt roligare än om man ska försöka fotografera seriöst.

No. 3

Kanske det viktigaste av allt! Jag börjar samla ihop en hel del bilder i mitt album i luren, övervägande på mina barn. Det är säkert många av er som har foton på barnen i plånboken eller på jobbet. Jag kommer på mig själv tämligen ofta sitta och bläddra bland bilderna i mobilen och jag blir upprymd och glad av att se dem... stunder där jag har roligt med mina ungar.

Därtill är de billiga, kostar typ sju spänn för en kameravariant. Använder appen Plastic Bullet väldigt mycket... den ger bilderna en toycameralook, vilket jag tycker passar in både på barn och den är förlåtande för iPhones annars rätt kassa bildkvalitet (återigen jämfört med en riktig kamera), bilden nedan är ett exempel:

Den senaste jag köpte var Camera+ som jag såg var populär. Det coolaste med den var de analoga efterliknelserna (som man iofs fick köpa till för 7 kr). Den gryniga svartvita bilden på Arvid i fönsterljus är fotad med den applikationen och har en analog efterbehandling.

Har även Hipstamatic... bilden ovan är fotad med den. Ger bara kvadratiska bilder, man har chansen att byta lins, blixt eller film för att få olika karaktär på bilderna. Jaja, visst är det lite dorky men jag erkänner som sagt att jag har roligt med dessa appar, och de ger mig bilder att glädjas åt!

FridensAdded 2011-03-24 23:49 | Permalink | Comments (2) | Comment

Redigeringsabstinens

Ungarna i säng hyfsat i tid, tränade styrka i morse och idag är bara ett pass inplanerat... denna kombination gav mig lite dötid och då fick jag ett litet craving efter bildredigering. Ett synnerligen obekvämt begär när man inte har några nya pix på hårddisken. Det fick bli att krama ur det sista ur pappersbruket vi besökte häromsistens.

Denna bildserie är således tillängnad bruket även den, och det med rätta i och med att stället kommer jämnas med marken inom kort.

Jag lunchade med en bekant gammal Oxelösundare idag. Han var på jobbresa i Peking och då passade vi på. Pratade mycket om bröllopsfoto, har ett stundande sådant att fotografera nämligen. Sjukt nervöst är det, första gången för mig men jag gillar ju utmaningar :-)

Jag börjar sakta men säkert få idéer till bröllopsbilder men jag måste börja tanka lite inspiration från nätet. En annan polare tipsade om att skriva ut en massa bilder man gillar och ta med i ett litet kompendium om man skulle åka på idétorkan. Smart! Den tänker jag köra på...

Där nere

Vidare kom vi in på blixtar. Jag har ju mina speedlites och de lär bli dem jag får klara mig med, har möjligen råd att investera i en reflexskärm men mer blir det inte. Sen är ju jag ett fan av naturligt ljus så jag hoppas att jag till stor del kommer våga använda mig av det. Nähe, kanske lite kvällsmat nu och vi hörs snart igen!

One loveAdded 2011-03-23 21:16 | Permalink | Comments (2) | Comment

Min äldsta i fönsterljuset

En tämligen soft lördag i fotografiets tecken, i fotbollens och vårsolens tecken, i den goda maten och lördagsgodisets tecken... allt invaggat i bakgrundsljudet av Astrid Lindgrens filmer och doften av kaffe. Inte illa sammanfattat va?

Moa är här denna helg så det är full fart på kidsen. Tilde och Arvid blir halvgalna när storasyrran kommer och jag tycker det är roligt att Moa har tålamod att leka så mycket med dem som hon gör. Hann ut en sväng också. Jag och brudarna, läs Moa och Tilde var och kikade 2:a halvlek på Parken södra. IFK Dam spelade träningsmatch och det blev tyvärr förlust, dock såg det rätt bra ut tyckte jag så det måste varit värre i 1:a. Noterbart var att Eneby Dam var där och tittade... hela laget satt och tryckte i sig Pringles och Cola. Det hade jag haft vissa synpunkter på som tränare, men icke...

 

Malin har varit ute och handlat presenter. Det är många födelsedagar på vårkanten och idag var det Tilde som fick en massa bra saker att se fram emot... Moa fyller dagen innan så jag måste styra upp nåt schysst till henne med. Det är svårt att hitta bra grejer till en 8-åring. Man skulle ju gärna vilja hitta något som inte är roligt i en dag, utan nåt med lite mer substans...

Passade på att utnyttja det fina fönsterljuset som föll in i lägenheten idag. Ska ju egentligen träna blixt och jag hade dem faktiskt framme men jag tycker att det blev mjukare och finare såhär. Jag är ett stort fan av fönsterljus, idag föll det in ganska skarpt... i bilden ovan har jag placerat Moa typ 3 meter in  i rummet.

OK... en i färg också. Detta är i ett annat rum med lite jämnare naturligt ljus. ISO 400 gav slutartider på dryga 100 vid f/5.6 så det var ganska angenämnt att fota inne idag.

Ha en fortsatt trevlig helg!Added 2011-03-19 20:41 | Permalink | Comments (5) | Comment

Människor i aktion, eller ännu bättre, interaktion

En effektiv f.m arbete där vi löste vissa världsligheter fick fortsätta med en timme komp. Jag var redan på stan så efter lunch blev det till att försöka knäppa ett par gatufoton. Pulsen är inte jättelivlig såhär mitt på dagen i Peking såvida det inte är helg, men man börjar känna på människorna att det är vår i luften.

Här ska jag ställa mig och fiska nån dag när det är lite mer folk, det blir lite för mycket avstånd till människorna för att jag ska vara nöjd med bilden... men med lite tur kan man nog få en vimmelbild med lite Pekingtouch här.

Ska söka rätt på människor i aktion för att få liv i bilderna, eller ännu bättre... människor i interaktion. Men ack så svårt det är, man kommer ganska ofta hem utan bilder av någon större kvalitet men då brukar jag tänka att man i alla fall fått träna lite. Rätt var det är dyker det ju upp något guldkorn, inte denna gång dock. Ovanstående bild är det närmsta interaktion jag kom idag.

Ensamma människor kan ju också fånga min uppmärksamhet såklart. Denna unga kvinna verkade sorgsen på något sätt och jag är ju en sucker för vemod. Fick bli ett snabbt porträtt av henne då jag inte ville störa. Det var svårt att känna av hennes sinnesstämning.

Men vi hörs!Added 2011-03-15 18:14 | Permalink | Comments (4) | Comment

Jag vill stretcha mitt "on location-kit"!

Jag har i ett svagt ögonblick gått med på att fotografera ett bröllop, vet inte hur det gick till? Men å andra sidan har jag alltid varit för att ge sig på saker och ting för att utveckla sig själv. Det är skönt att de blivande makarna har en avspänd approach så de kommer inte ha något emot att köra alternativt, vilket är cool! Jag mottager tacksamt tips på sidor för inspiration gällande bröllopsfoto.

Tilde agerar träningsobjekt :-)

Ett steg i rätt riktning är att träna blixtfotografering. Jag har fått ihop ett litet "on location-kit" bestående av Canons Speedlites, stativ och lite kalleflyer, som Tilde säger (läs paraply). Känner att en reflexskärm är ett måste, gärna med stativ till den också.

Det är en utmaning att fotografera barn, jag har riktigt svårt för det. Min sambo Malin är ett ljusår före mig när det gäller att få spännande bilder på ungarna, här nedan är den jag gillar bäst.

Foto: Malin Romlin

Hursomhelst, tillbaka till blixtarna. Jag tränar på mig själv just nu vilket suger, det är svårt att pricka fokus, det går långsamt och jag börjar tröttna på mig själv som modell...

...se så arg och sammanbiten jag är. Men jag känner och jag måste få koll på ljuset, flytta runt på blixtar och testa lite hit och dit. Är det någon som är sugen på att bli fotograferad i olika sammanhang så tveka inte att maila mig!

peter.burlin@gmail.com

Jag behöver som sagt träna. Vill fotografera porträtt med lite attityd i, gärna ute, gärna i råa miljöer med typ flagnande färg eller slitet tegel som bakgrund.

Jaja, hörs!Added 2011-03-13 13:37 | Permalink | Comments (0) | Comment
1 2 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer