Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Pop up-blixt och morgonsol

Idag provade jag den inbyggda blixten i min Sony Nex-6 för första gången trots att jag haft den i min ägo i flera år. Jag är sannerligen ingen blixtfotograf så jag har aldrig riktigt utforskat blixten på kameran. Det som var cool var att den poppade faktiskt upp en bra bit från kameran och kändes förvisso ganska skör. MEN, till min förtjusning kunde man liksom sikta lite med den... bara i en båge framåt och bakåt men ändå. Man pillar med pekfingret samtidigt som man ska försöka ta bilden med fast hand... gillar hobbylösningar. Jag tog detta porträtt av min fru, siktade då in i en vit vägg. Tycker det blev förhållandevis mjukt ljus... inte det där rena-döden-ljuset som blir om man skjuter någon rätt i nyllet. 

I morse nyttjade jag istället den lågt stående morgonsolen... samma kamera. Walde hade kalas idag då han fyller tre år på tisdag. Som morgonpresent fick han ett paraply, något som han stolt poserade med framför pappa. Solen sipprar in genom två glas och en balkong emellan... passade på när hans ansikte var upplyst och exponerade därefter. Tycker om båda porträtten. 

På återseende.Added 2015-11-22 19:40 | Permalink | Comments (5) | Comment

Dags att koppla på porträttögat!

Imorgon ska jag försöka hinna med att knäppa lite bilder. Jag har två stundande fotouppgifter, en där jag ska fotografera ett berättande porträtt och en där jag ska skildra en näringsverksamhet. Bilden ska gärna berätta om personen vilket såklart kryddar uppgiften, även om det nog är så man bör tänka inför varje porträtt. 

Beträffande näringsverksamheten kommer jag att återuppliva en gammal fotoidé jag haft, men inte vågat ta mig för. Nu fick jag ett gyllene tillfälle när man kunde skylla på att man studerar på högskolan. Bokade date med verksamheten idag och hoppas att själva fotograferingen nu kommer att gå vägen. Det pirrar i magen. Jag har laddat upp med att gå igenom några gamla porträtt man har tagit genom åren, här kommer ett litet urval:

Lilli

Elin

Moa

Djenifer

Thomas

Pappa

Arvid

Självporträtt

Jaja, vi får kika på resultaten här i bloggen framöver. 

Ha det gott!Added 2013-09-09 22:50 | Permalink | Comments (3) | Comment

Porträtt med tejpade Pocket Wizards

...mm, så är det. Har haft jävligt mycket oflyt vid mina senaste plåtningar. Började med att jag skulle fotografera en gammal elev, numera allsvensk målvakt. Då blåste stativet omkull och fästet på min Pocket Wizard, den ner till blixtstativet, gick av... trist..! Jaja, utan att vara alltför brydd om utseende tejpade jag på den på stativet igen och begav mig en vecka senare till stadens skateboardhall för att plåta och rulla lite, men innan jag ens hunnit få någon vettig bild är olyckan framme igen.

Vi kör på sjukt höga trick över en stol och med mitt fisheye i högsta hugg vill jag ju komma liiite närmre hela tiden. Det slutar med en sned kickflip och jag får en bräda i både huvud och på kameran varpå min Pocket Wizard mini också går av i fästet. WTF! ...tänkte jag men lyckades ändå hitta den lilla delen som lossnat. Tycker det är synd att fästena är i plast... på minin som sitter på kameran är det väl OK, man får ju inte skitofta skateboards i huvudet, men det händer ju faktiskt att stativen blåser omkull. Då är plastfästen sköra.

Jag lyckades limma min Pocket Wizard mini och blev väldigt lycklig över det. Nu kan jag skicka blixtar med radiovågor igen vilket underlättar betydligt då 7D:s IR-blixt-lösning är för opålitlig. Idag har jag ägnar mig åt porträtt. Vi har kört igång den lilla fotogruppen på jobbet igen och inledde med just porträtt. 

Jag har länge gått och grunnat på att fotografera en skateboardbekants sambo men varit för feg för att ta tag i saken. Men nu var det ändå dags tänkte jag och hörde med henne på Facebook. Hon var på, och vi klämde in en timme idag. Det var på tiden för jag ska ha en bild till imorgon :-) Fick några stycken att välja på... svårt... sover på saken.

...färg eller

svartvitt? Jag gillar båda...Added 2012-11-20 23:19 | Permalink | Comments (5) | Comment

Det enklaste blev bäst!

Tror Per Morberg myntade uttrycket: "Som i alla konstformer ska man jobba enkelt". I dag fick jag smaka på sanningen i det. Hade storslagna planer på fräcka träningsbilder där jag bokstavligen skulle vara upptryckt i taket, gick inget vidare... en annan som jag på förhand bedömde som enkel gick också åt helvete. 

Bad då mina adepter om några stillsamma porträtt istället. Jag gillar deras ansikten och valde att gå nära... dessa bilder blev jag mest nöjd med och de fick utgöra dagens skörd. Har suttit här hemma nu och funderat över vad som gick snett i träningsbilderna... och nu så har jag nya storslagna planer. Skam den som ger sig!

One loveAdded 2012-05-21 22:37 | Permalink | Comments (3) | Comment

Bara naturligt ljus att tillgå...

Det gör att man får tänka till lite, men med rätt placering tycker jag att man kan skapa riktigt schyssta porträtt. I dessa har jag ställt modellen i skuggan fast väldigt nära solkanten. Det ger henne ett fint rim-light tycker jag.

...denna var svår att avgöra om jag ville behålla i färg eller köra på sv/v. Stället för fotograferingen ger i sig en härlig lyster, men jag är ju så svag för att jobba i sv/v. 

Presenterade en liknande bild i bloggen härom dagen. I den hade jag valt att plocka med ett risigt stuprör. Ligger nog i betraktarens ögon om det är bra eller anus, tanken var någon form av inramning. 

Skuggan gör ju att man slipper en massa besvärliga skuggor... och visst, blixtar i all ära men jag tycker ändå ljuset i de här bilderna blev bra. Alltså ska man inte vara rädd för att jobba enkelt. 

Såg några inspirerande videor kring skäjtfoto. Jag ska ta mig i kragen och pallra mig iväg till hallen för att köra en till inomhussession innan våren kickar igång på allvar. Fick lite idéer i komposition så håll utkik framöver. 

Vi ses!Added 2012-04-07 12:46 | Permalink | Comments (1) | Comment
1 2 3 ... 5 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer