Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

...eller är det en Sony NEX 5N man ska ha?

Skrev i förra inlägget om att jag var sugen på en Fuji X100. Fick en del intressanta tankar kring den kameran både här och på Facebook. En indikation som skrämde mig är att den skulle vara slö. Det är inte bra iom att min fru gärna fångar ungarna i farten... och är väldigt bra på det. Men då får inte kameran vara långsam, slö eller svår i handhavandet!

...är det istället en Sony NEX 5N man ska ha? Vad jag kan läsa om den så verkar den på stora PLUS för just handhavande med dubbla tumreglage, snabb i start, pekskärm och väldigt bra på höga ISO-värden. I och för sig bäst vid JPEG, och hur ofta fotograferar jag i JPEG, typ never. Men den skulle prestera fullt tillräckligt även i RAW, vilket känns lockande. Många tyckare framhäver bildkvaliteten och det är ju självklart särkilt intressant. Å andra sidan, som tidigare skrivet, är jag ju väldigt imponerad av de bilder jag sett på FS från X100:n.

Med tanke på prislappen blir NEX 5N verkligen en utmanare till X100. NEX 7 blev jag inte alls lika sugen på, så upphottad var den väl inte med tanke på prisskillnaden? ...eller har jag fel där? Man får ju ofta vad man betalar för iofs... Men NEX 5N med pannkaksobjektivet (16mm) motsvarar väl X100:s 24mm förmodar jag, sen får man ju med en 18-55mm normalzoom. Tror inte jag kommer använda den överdrivet mycket, då tappar ju kameran sin behändighet. Allt detta för 7490kr... det är viss skillnad. 

Hade min älskade stortjej i helgen. Supermysigt! Hon blir 9 år nästa helg, har hittat en kanonpresent men iom att hon läser pappas blogg kan jag inte avslöja något ;-) Hon bor hos sin mamma i Krokek och jag brukar passa på att åka gamla vägen när jag lämnar henne. Där finns ofta en hel del intressanta motiv. Bildserien i detta inlägg tycker jag inger ett visst vemod. Det är en känsla jag ofta dras till både bild- och musikmässigt. Bilden nedan är min favorit från sträckan Norrköping-Krokek.

...teknikdravel idag igen... under eftermiddagsrasten?! 

Dags att jobba vidare :-) Added 2012-03-19 14:12 | Permalink | Comments (12) | Comment

En Fuji X100 som staff?

Min fru har kommit med klagomål på att jag har ockuperat kameran den senaste tiden. Det har hon helt rätt i! Den har hängt med i vått och torrt på sistone och bilder knäpps som aldrig förr. I takt med det ploppar bildidéer fram när man minst anar det. Men det är såklart inte rättvist mot Malin, min fru. 7D:n var ju ett gemensamt inköp, och det borde ju faktiskt ge henne rätten till kameran ungefär halva tiden.

Vi fotograferar olika saker, min fru och jag. Hon är väldigt duktig på att dokumentera våra barn... det är inte jag i samma utsträckning, i alla fall inte att fånga dem i farten. Men i takt med att mobilkameran blivit mer avancerad har jag noterat att Malin ofta använder den. Av ren lathet förmodligen. Det har gjort att jag har smygit med 7D:n så fort jag gått utanför dörren. Till jobbet, på stan, till skäjthallen, till kompisar... det är ju så man ska göra antar jag, låta bilden hoppa på en istället för att jaga den... men det gäller ju kanske även hemma :-/

Efter några dagars fundering vill jag nu vända hennes klagomål till ett prylinköp... och då kanske det är en Fuji Finepix X100 man ska ha. Vi har båda pratat om att ha en decent kompaktkamera, och de bilder jag har sett här på FS från den kameran tycker jag har imponerat stort! Även när fotografen tryckt upp ISO-talet rejält. Det har ju gått visst snack kring handhavandet och att man måste vänja sig lite vid knappar och menyer men det kanske det är värt.

Min förhoppning är att den ska vara snabb och lättanvänd. För användning i hemmet, läs plåta barnen i farten, så vill det till att man är kvick. Då kan man inte mecka med en massa knappar och menyer. För mitt vidkommande har jag märkt att jag hela tiden kryper neråt i brännvidd. Dessutom är det en behändig liten sak, lätt att stoppa i väskan, eller t.o.m fickan om det är vinter. Alltså gynnas både vardagsfotande, gatufotande och familjebilden.

Planen är då att köpa en X100 som straff (för klagomålet) fast med goda intentioner för familjen :-) Haha, tror ni den går hem? Förmodligen inte. Det är lätt att sitta här och vara tuff samtidigt som frugan har sin sovmorgon, men drömma får man ju. Det är definitivt värt ett försök så jag kanske skulle starta med att fixa en riktigt mysig söndagsfrukost framåt 9:00... men förmodligen läser hon sönder den också. Det är som att hon känner i luften när det är något man tänker föreslå som har med teknik att göra.

En salig blaning på bilderna idag. Tanken är att illustrera hur viktigt det är att ha kameran ÖVERALLT. I olika städer, i olika miljöer, på olika tider av dygnet. Man vet ju aldrig när bilden dyker upp! Alla ni på FS, och ni fotointresserade vet ju redan det här... jag samlar poäng bland vänner och familj!

VI SESAdded 2012-03-18 07:34 | Permalink | Comments (8) | Comment

Datorlösning för den fotointresserade

Många tänker nog initialt att jag bör köpa en iMac eller en Macbook Pro, men det finns inte på världskartan. Jag gillar Mac och skulle gärna konvertera men jag behöver en ny dator nu, och min plånbok är för tunn för Apple. Även om jag haft en hästhandlarvariant på plånka, en såndär med en snodd runt så vet jag inte om jag tycker att det är ekonomiskt OK att lägga pengarna på Mac... eller?

Jag och min fru har ett kapital nu som jag tror kommer kunna tillfredsställa mig i PC-världen, men i snacket med polare så har jag fått upp ögonen för andra tänkbara lösningar än den jag hade i åtanke från början. Har hittills kört på en laptop från Acer med 16+nånting-skärm. Den har funkat bra! Absolut! ...och skärmen tycker jag har återgett bilderna bra, inget problem att köra CS4 heller. MEN, nu har den tre år på nacken och jag är iofs mest orolig för dess fysiska status. Den har fått hänga med under småbarnsåren för mina barn och det har medfört ett visst slitage, och nu får den nog bli ungarnas på heltid.

Har fram till för ett par dagar sedan spanat på större laptops, typ 17 tum+. Sedan pratade jag med en polare på jobbet som också jobbar mycket inom det tekniska. Han kör extern skärm till en bärbar och det skulle ju göra att man kan satsa på en betydligt mindre laptop. En som är riktigt bekväm att ta med sig, som också har en OK batteritid för att vara PC. Dagens skärmar är sannerligen stora, speciellt i jämförelse med de bärbara varianterna, och det känns som att det skulle vara en dröm att redigera bild på.

Jag och min fru var inne på en stationär ett tag också... kanske just för att minska slitage, plus att jag hade en tanke om att det skulle vara billigare. Men jag upplever prestandan såpass bra i dagens laptops att med denna lösning skulle man få lite av det bästa från båda världarna. Att köpa sig en finfin slimmad bärbar och koppla den till extern skärm!

Utmaningen blir att hitta en plats i hemmet för skärmen. Vi har ingen naturlig arbetsplats för fotoredigering men vi skulle gärna ha en... (så om du läser detta Timell så är du välkommen, ta med Björn så frun har något att titta på). Konstigt när man har en lägenhet på 108 kvm, men det är faktiskt så. Har tre ungar som tar upp rätt mycket space så detta kommer kräva en ombyggnation! ...men det är ju också roligt!

De senaste inläggen har ju handlat om min tekniska upprustning! Bildtemat har känts naturligt på något sätt... lite "ut med det gamla, in med det nya". Om du gillar bilder av gamla uttjänade industri- institutionslokaler. Spana in Urban Exploration - modern ruins! Vi behöver medlemmar som blåser liv i den poolen!

Hörs!

 Added 2012-03-11 09:23 | Permalink | Comments (7) | Comment

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer