Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

LOMO vs. Sv/v...

...för att svänga sig med förkortningar. Lomography är en bildstil som känns högst aktuell för mig när jag redigerar actionfoto av denna typ. I kombination med 70-talsfärgerna i byggnaden tycker jag bilderna får en skön style. Självklart skapar jag ju denna effekt i Photoshop, har inte tillgång till det ryska orginalet och troligen skulle det vara svårt att frysa bilder på detta viset.

Fick tipset att av Björn Billing, som var skäjtare redan på 70-talet, att försöka jobba med lokalen istället för att så förbrilt försöka trolla bort den. Om ni bläddrar ner ett par inlägg så har jag fotograferat med väldigt snabba slutartider för att mörka den annars röriga bakgrunden, läs skatehallen. Dessa bilder kändes bäst i sv/v med extremt hårda kontraster. Ska jag jobba med lokalen så ville jag skita ner bilderna - lomostyle. Tycker faktiskt det blev ganska bra!

# För att skapa effekten har jag duplicerat lagret, ritat en ojämn  ellips med lassot, vänt på den och fjädrat på som sjutton... till 250 pixlar. Därefter har jag gjort en vinjett med hjälp av nivåer.

# Nytt justeringslager kurvor där jag gör en S-form på röda kanalen, gröna kanalen och en omvänd S-form på den blåa.

# Nytt justeringslager gradient map (vet inte vad den heter på svenska), sv/v... sänker opaciteten till 30-50% för att få bilden urblekt.

# Skärper bilden...

# Klart!

Har kört en liknande effekt på porträtt faktiskt... vid rätt tillfälle tycker jag att det ser coolt ut. Dock inte lika urblekt den gången och utan vinjettering (vilket man kanske borde haft iom att det är ett porträtt). Men vaddå..? ska man ändå simma kan man ju lika gärna simma mot strömmen för  att få lite träning.

Vi ses!Added 2012-03-04 19:01 | Permalink | Comments (0) | Comment

Livar upp stämningen med lite fejkminiatyrer!

Har blivit sugen på att leta lilleputtmotiv igen, eller s.k fejkade Tilt-shifts (även om det väcker lite känslor ibland). Skit i vad det heter, det är kul och det är dags att svinga sig upp i luften och leta efter prylar som ofta modelleras eller framställs som leksaker! Håll tillgodo...

Silo

Tuff tuff

Den gula sportbilen

5

Snö

Later!Added 2011-01-01 12:26 | Permalink | Comments (5) | Comment

...och det där med fejkade Tilt-Shifts

Jag har med intresse följt folks åsikter kring fejkade TS-bilder. Finner vissa likheter med diskussionen kring HDR där vissa älskar't och andra hatar't. Det var en nyhet här på FS för någon månad sedan om hur man kunde skapa tilt-shifts med hjälp av något program. De allra flesta tyckte det var bra medans vissa faktiskt var rätt dryga, antar att dessa snubbar kanske är ägare av "äkta TS-optik" som kostar en del slantar.

Sandlådan

Jag fick upp ögonen för detta via min polare Björn som bad mig spana in Smashing Magazine på nätet och då i synnerhet 50 beautiful examples of Tilt-Shift photography. Jag blev barnsligt förtjust direkt och började leta motiv. Vill man ha det bra så är det inte så lätt... Det gäller att hitta nåt som gör sig bra, gärna något som skulle kunna vara leksaker eller modeller. Därefter får man se sig om efter ett ställe att komma upp i luften då man ofta tittar på modeller uppifrån. Till sist får man se till att ha lite känsla och finess med spakarna i photoshop.

Den gula sportbilen

Jag har bara fått en som irriterat sig på mina TS-bilder. Han satte en 1:a i betyg och skrev att bilden var feletikerad. Han tyckte dock inte den var dålig men att den absolut inte hade med TS-optik att göra och det är väl sant. Jag tyckte mest det var humor att han satte ett betyg på en etikett!

Lilla lilla Gränna

Jag gillar att göra dessa bilder och kommer fortsätta ta bilderna när jag får tillfälle. Har lagt in denna i Cityscapes, hojta till om det känns fel! Läste ingressen till poolen och då antyddes det att alltmöjligt var OK så länge man får känslan av den urbana miljön. Dessa bilder kanske tar bort den känslan? Eller är det bara ett annat sätt att uttrycka det urbana?

På återseeande!Added 2010-04-11 00:30 | Permalink | Comments (9) | Comment

Att återkomma till samma ställen

Jag kan ju inte säga att jag är en erfaren fotograf direkt. Har läst i diverse böcker om fotografering att man ska se till att återvända till ställen man vill avbilda gång på gång. Det är ju många faktorer som spelar in på en bra bild, i många lägen allra viktigast; ljuset!

Lockers

Men när man är en noob som jag så tycker jag att man blir bättre och bättre för varje gång på att ta bilden. Dessutom sker ständigt en utveckling i hur man hanterar bilderna efteråt... sen är ju iofs smaken som baken. Här är i alla fall en bild på samma motiv som jag tog långt senare, t.o.m. så att det ligger snö i hörnet vid det andra fototillfället. Annan optik också ska väl sägas... döm själva!

Lockers

Vitbalansen upplever jag mer rätt i den andra bilden, sedan är det ju en uppenbar skillnad i hur man valde att ta bilden vid det andra tillfället. Sent nu dock, och jobb imorgon.

...men vi ses!

/PeterAdded 2010-04-06 01:45 | Permalink | Comments (0) | Comment

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer