Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Dammar av blixtarna inför bröllopsfoto

Det är dags igen, att för tredje gången plåta ett bröllop. Man ska ju säga nej har jag läst, men hur gör man det? Jag sa ja. Ser mig absolut inte som en blixtfotograf men jag har ändå en, i mitt tycke, OK set-up. Kör med Canons Speedlite-blixtar, den stora och den lilla... styr dem med Pocket Wizards som jag tycker sköter jobbet utomordentligt. 

...mitt initiala blixtanvändande var för skateboardfoto. Den högst upp är plåtad med Pocket Wizards medan den under är tagen med Canons infraröda port + speedlites...

I början av mitt fotointresse hade jag en naiv bild av att 7D:s infraröda blixtstyrning skulle funka. Ville då kunna plåta skateboard och ett och annat porträtt. Men den lösningen är skitdålig faktiskt, man kan inte köra på att blixten KANSKE smäller av så det blev två Wizards plus en minisändare till kameran. Dyrt men tillfredsställande. 

...gillar enkla men ganska hårda porträtt såhär...

eller ännu hårdare som den under:

Nu har jag nog inte tagit en blixtbild på flera år, så det ska bli kul faktiskt. Jag har tagit fram mitt kit, bytt batterier och testat så det funkar. Som skateboardfotograf snackar vi nu tejpade hotshoes och blixtar jag knutit på stativen. Har fått en och annan bräda i huvudet, på kameran, på stativen osv... så i den genren lever utrustningen farligt. 

...men nu ska man ju koppla på det fina tänket och försöka få fram en mysig bröllopsbild. Här är ett par stycken från sist det bar sig. Jag tycker om dem. 

Vi ses!Added 2016-06-15 21:06 | Permalink | Comments (2) | Comment

Fotolust... not so much :-/

Det kommer bli till att tvinga sig igen. Det gjorde jag efter jul och då kom jag igång och blev väldigt kreativ i mitt fotograferande. Det är som att man behöver knäppa ett par bra pix och sen kommer lusten igen. Just nu går jag verkligen på lågvarv dock. Har ett väldigt fritt sommaruppdrag och det är att skapa en valfri kollektion på 4-8 bilder. Som det känns nu tänker jag satsa på skateboardfoto.

Vad jag HAR lust med är den egna träningen. Just nu är allt roligt! Styrketräningen går bra, löpningen går bra och jag läser intressant litteratur. Är emellan jobb kan man säga i mitt vid-sidan-av-yrke som fystränare. Har en up-coming föreläsning/kurs i Linköping om barn och styrketräning men that's it. Jag har jobbat klart med Rim Mourad, en duktig karatetjej som nu lyckats nå landslaget... väldigt roligt! Normalt sett har jag jobbat med bollidrotter och lag så att köra kampsport var inspirerande och kul. Istället för att skapa fotbollsspelare som kan explodera på 10m sprint så fick man styra styrketräningen mot att dra iväg sparkar och slag i hög hastighet. Omväxling förnöjer.

Mina egna träningsmål är att spöa de tider jag gjorde på vissa lopp 2011, samt att springa Tjurruset i Stockholm. Ta dig gärna tiden att titta på den här filmen! Det ska bli så sjukt roligt :-D efteråt är planen att "lägga in oss" på nån skön relax. Det kan nog gå åt att tvaga sig då duschmöjligheterna skulle vara begränsade. 

Ska försöka lösa lite häng och träning med en gammal bekant från Oxelösund, Hasse Wiberg, som kör sin grej som PT i Nyköping. Han är även duktig inom teakwondo så jag ser fram emot en hel del träningssnack och nya idéer. Kan bli roligt med min nyvunna erfarenhet inom kampsport. Dock ska det tilläggas att jag hatar våld och tar avstånd från allt som har med det att göra... men träning är kul :-) 

ses...Added 2012-06-25 21:10 | Permalink | Comments (4) | Comment

Plåta intressen gör det så mycket roligare

Just nu är foto roligt! ...och då blir det bra! Målsättning 2012 var att fortsätta plåta människor och bli bättre på blixtfoto. De första bilderna man plåtar med ny set-up är ju så vansinnigt dyra så det känns bra att prylarna kommer till användning oftare. Billigare pics för varje exponering...

Jag kör på sån't jag tycker är roligt. Då ligger ju ens intressen utöver foto nära till hands. Dels tilltalar ju bilderna en på det personliga planet, dels finns det ju gott om polare som får vara modeller eller utövare. I dagarna har det varit det skateboardåkning och styrketräning som hamnat framför linsen.

Det börjar dra ihop sig för bildleverans till vår lilla fotogrupp i stan. Det har varit "rörelse" som tema de senaste veckorna. Gjorde ett tappert försök igår men så kom det regn och allt gick åt helvete. Har haft temat i bakhuvudet de senaste två veckorna så jag har ett gäng "rörelsebilder" att välja bland... men jag hade velat lyckas med min idé. 

Nu får det bli en liten order från Crimson. Har många bilder med en fryst rörelse, men det känns inte helt OK. Får nog bli en med lite vatten i... varför inte vågrörelser liksom..?

SES då...Added 2012-04-23 22:43 | Permalink | Comments (3) | Comment

Komposition och skateboardfoto

Fick några filmtips av en polare kring komposition vid skateboardfoto. Har själv varit på en liten minikurs på tre dagar kring detta; Transition Photo Camp 2010. Filmerna tog upp ungefär samma grejer som kursen. Värt att kolla för inspiration om inte annat. 

Michael Burnett (fotografen) har en del sköna poänger vid sidan av själva kompositionstipsen. Bl.a diggar jag att han tycker att man ska skäjta själv så man slipper vara den tjocka snubben med kamera som står i parken och hänger. Dessutom väldigt inspirerande kring foto i övrigt. Fotografera hela tiden, varje dag, dina polare, familjen, vardagen, på stan osv. En fotograf tar bilder... mm, tänk på det!

Älskar själv att plåta skateboardåkare. För mig är det ett sätt att hänga kvar i den världen. Att få känna mig ung. Med lite mindre ansvar än vad jag normalt har i min vardag. Och visst... än är jag inte för gammal för att dra ett par repor i parken ;-)

Kärlek till ALLAAdded 2012-04-09 07:16 | Permalink | Comments (1) | Comment

LOMO vs. Sv/v...

...för att svänga sig med förkortningar. Lomography är en bildstil som känns högst aktuell för mig när jag redigerar actionfoto av denna typ. I kombination med 70-talsfärgerna i byggnaden tycker jag bilderna får en skön style. Självklart skapar jag ju denna effekt i Photoshop, har inte tillgång till det ryska orginalet och troligen skulle det vara svårt att frysa bilder på detta viset.

Fick tipset att av Björn Billing, som var skäjtare redan på 70-talet, att försöka jobba med lokalen istället för att så förbrilt försöka trolla bort den. Om ni bläddrar ner ett par inlägg så har jag fotograferat med väldigt snabba slutartider för att mörka den annars röriga bakgrunden, läs skatehallen. Dessa bilder kändes bäst i sv/v med extremt hårda kontraster. Ska jag jobba med lokalen så ville jag skita ner bilderna - lomostyle. Tycker faktiskt det blev ganska bra!

# För att skapa effekten har jag duplicerat lagret, ritat en ojämn  ellips med lassot, vänt på den och fjädrat på som sjutton... till 250 pixlar. Därefter har jag gjort en vinjett med hjälp av nivåer.

# Nytt justeringslager kurvor där jag gör en S-form på röda kanalen, gröna kanalen och en omvänd S-form på den blåa.

# Nytt justeringslager gradient map (vet inte vad den heter på svenska), sv/v... sänker opaciteten till 30-50% för att få bilden urblekt.

# Skärper bilden...

# Klart!

Har kört en liknande effekt på porträtt faktiskt... vid rätt tillfälle tycker jag att det ser coolt ut. Dock inte lika urblekt den gången och utan vinjettering (vilket man kanske borde haft iom att det är ett porträtt). Men vaddå..? ska man ändå simma kan man ju lika gärna simma mot strömmen för  att få lite träning.

Vi ses!Added 2012-03-04 19:01 | Permalink | Comments (0) | Comment
1 2 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer