Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Dammar av blixtarna inför bröllopsfoto

Det är dags igen, att för tredje gången plåta ett bröllop. Man ska ju säga nej har jag läst, men hur gör man det? Jag sa ja. Ser mig absolut inte som en blixtfotograf men jag har ändå en, i mitt tycke, OK set-up. Kör med Canons Speedlite-blixtar, den stora och den lilla... styr dem med Pocket Wizards som jag tycker sköter jobbet utomordentligt. 

...mitt initiala blixtanvändande var för skateboardfoto. Den högst upp är plåtad med Pocket Wizards medan den under är tagen med Canons infraröda port + speedlites...

I början av mitt fotointresse hade jag en naiv bild av att 7D:s infraröda blixtstyrning skulle funka. Ville då kunna plåta skateboard och ett och annat porträtt. Men den lösningen är skitdålig faktiskt, man kan inte köra på att blixten KANSKE smäller av så det blev två Wizards plus en minisändare till kameran. Dyrt men tillfredsställande. 

...gillar enkla men ganska hårda porträtt såhär...

eller ännu hårdare som den under:

Nu har jag nog inte tagit en blixtbild på flera år, så det ska bli kul faktiskt. Jag har tagit fram mitt kit, bytt batterier och testat så det funkar. Som skateboardfotograf snackar vi nu tejpade hotshoes och blixtar jag knutit på stativen. Har fått en och annan bräda i huvudet, på kameran, på stativen osv... så i den genren lever utrustningen farligt. 

...men nu ska man ju koppla på det fina tänket och försöka få fram en mysig bröllopsbild. Här är ett par stycken från sist det bar sig. Jag tycker om dem. 

Vi ses!Added 2016-06-15 21:06 | Permalink | Comments (2) | Comment

Dags att prylbögifiera ett nytt intresse

En passion som växer sig större som en jäsande deg är just bakning. Just nu skrapar jag på ytan och precis som inom foto så får man nya idéer när man pratar med dem som är bra på't. Min nuvarande mentor är Joan Wahlgren... konstnär in i stjälen vilket han tagit vidare till sina bröd vilket inspirerar mig mycket.

Det är soft med bakning... men det gäller att inte ha bråttom. En perfekt syssla med småbarn mao. Är man knuten till hemmet så har man tiden. Själva bakandet i sig tar ju inte så lång tid, men det gäller att låta brödet jäsa i lugn och ro, alltså tid för lek! ...eller gitarr, eller redigera bild, eller bara dricka kaffe och snacka skit. Jag integrerar ofta ungarna i bak och matlagning, Tilde tycker det är sjukt roligt och hon känner sig lite viktig när vi äter bröd som hon har bakat.

Det är ffa Joan som fått mig till längre jästider och han kommer få agera stöd i min övergång till surdeg. Ska sätta en ikväll, det verkar ju inte så svårt alltså. Bakade ett bröd i gjutjärnsgrytan igår... fyra jäsningar och inget knådande (bara att vika in brödet). Man behöver typ ingen jäst om man jobbar så, 16g till 540g degvätska.

Hade ju den äran att plåta Joans bröllop (han sjöng och spelade på mitt)... det är där bilderna kommer ifrån. Finns fler i tidigare inlägg och en stund i portfolion om någon är sugen . På mitt eget bröllop fick jag en Bosch Assistent av morfar, den har gått varm sedan dess. Som prylbög så kan man snöa in på grejer även inom bakning... julklappstips(?):

baksten, jäskorgar, digital stektermometer, brödspade, fler bunkar, fler litermått... ja, ni hajar

...får ofta höra att jag går "all in" i intressen, men det är väl bra eller? /Vi ses!Added 2011-10-23 19:54 | Permalink | Comments (5) | Comment

Ett bröllop att komma igång på

Har äntligen stretchat utrusningen lite, "on location"-kitet till och med! Så här blev det; superaktiv glad amatörfotograf i somras med tid för en massa olika genrer, tid för blogg, tid att starta pooler på FS, tid att läsa böcker om foto. Sen började jag jobba och GY11 satte tänderna i oss arma gymnasielärare på allvar... det har gjort att orken att lyfta kameran har trytit i takt med det intellektuella engagemang man vill lägga i blogg och pooler på FS.

Bortsett från en arbetsresa till Madrid har jag inte fotograferat något alls förrän nu till helgen då jag fick äran att ta några bilder på mina vänner Joan och Anna-Karin. De gifte sig i mina hemtrakter Nyköping så jag passade på att äta lite mat med mina föräldrar i Oxelösund. Det var roligt att fotografera porträtt! Jag har ju skaffat mina Pocket Wizards för radiosynk till blixtarna och de fungerar så fantastiskt fint. Skönt att slippa förlita sig på IR, skönt att kunna ställa blixtarna var man vill!

Jag och min gode vän Tom Roberts testade dem ett par dagar innan. Det går att jobba med väldigt, väldigt snabba synktider utan att slutaren kommer med i bild. Vi pressade upp dem till 1/1250s på f/8 utan problem. Självfallet med försvagad effekt men ändå! Bådar gott för ljusa dagar i skateparken... hehe.

För övrigt har jag själv gått och gift mig. Har nu en fantastisk fru, Malin Burlin som jag älskar oändligt mycket. På fredag åker vi på en kärleksweekend till Köpenhamn och jag läääängtar! Det ska bli så roligt att komma iväg vi två... utan barn, att få sovmorgon tillsammans, att få äta frukost i en timme utan att bli störd, att gå på stan och flanera fritt utan att passa tider. Något att se fram emot i allra högsta grad!

Tack å hej!Added 2011-10-12 18:07 | Permalink | Comments (3) | Comment

Det är mer som tankar om livet...

...ett ämne jag sällan behandlar i den här bloggen, livet, men nu är det dags. Jag var ju nyligen och fotograferade mina kära vänners bröllop vilket var en fantastisk utmaning. Forsätter att presentera bilder därifrån som tema i detta inlägg. 

Jag ska själv gifta mig den tredje september med Malin som jag älskar så innerligt. Hon är en så fantastisk kvinna med integritet, bestämdhet och glöd. Hennes passion tar sig stora uttryck i alla sinnesstämningar och hon är så klok.

Maj månad är väldigt påfrestande för oss lärare och Malin har precis börjat ett nytt jobb. Samtidigt försöker vi sälja en lgh samtidigt som vi vill flytta in i ett radhus. Detta sammataget har blivit lite för mycket och gör att vi har lätt till irritation. Vi båda måste göra en kraftansträngning! Snart är det sommarlov baby :-) då ska jag vara en god hemmaman och ha middagen på bordet direkt när du kommer hem, älskar dig!

Imorgon ska jag ut på en av höjdpunkterna vi har i vårt arbetsår. Vi tar med kidsen i åk 2 på en vandring i fyra dagar. Många av eleverna har aldrig varit utomhus så länge förut och det är många nya uttryck som ger sig till känna. Vissa träder fram och andra drar sig tillbaka, det är en så nyttig och utvecklande resa för både elever och lärare.

...kommer såklart sakna barnen och Malin men jag tror också att det är lite bra att komma ifrån varandra en tid... bra att få sakna och längta lite. I sommar kommer Malin alltså jobba. Det är både bra och tråkigt, ledighet är underbart men cash is king.... och pengarna kommer att behövas till vårt bröllop!

Vi kommer gifta oss i Borgs kyrka och ha festen i Industrilandskapet vid strömmen i Norrköping... kommer bli sagolikt! Nu är det fullt bestyr med inbjudningskort, klänning, mat och sån't. Vet inte om jag är fördomsfull men jag som man har lite svårare att visa det största engagemanget i dessa ärenden :-) lovar skärpa mig. 

...i övrigt är det mesta cool. Negligerar mina intressen i all stress, men jag vet att de kommer tillbaka. I sommar ska jag bli bättre på att hålla i träningen, i synnerhet löpning! Håller på att skola om mig till barfotalöpare och läser inspirationsböcker i ämnet. Sjukt kul! Ska även lägga en del krut på min nya gitarr, ska försöka få till ett par gatugig med min gode vän Jakob för att bidra med lite sommarkultur!

Fridens!Added 2011-05-22 11:49 | Permalink | Comments (3) | Comment

Pistolen entrar scenen som bröllopsfotograf

Hedrad såklart, var känslan när jag tog bilen till Stockholm för att fotografera mina goda vänners bröllop... men jag hade också känslan av nervositet och skräckblandad förtjusning! Detta är mitt första bröllop, något som jag egentligen aldrig trott att jag ska göra. Jag har ju hoppat över kapitlen kring bröllopsfoto i Kelbys nybörjarböcker.

Björn och Maja, de som ska gifta sig, hade förklarat att de ville ha min stil på bilderna och gett mig helt fria händer. Något som för mig blev både positivt och negativt. Det är skönt att jobba utan ramar, efter egen magkänsla men om det finns idéer är det kanske lättare att de blir nöjda.

OK då... vad är min stil? Vad är mitt stuk på bilder? Jo, jag fotograferar moderna fabriksruiner och folk på gatan :-) På nåt sätt ville jag ju sätta det avtrycket. Planen blev då att jobba med dokumentära bilder i svartvitt på själva förberedelserna för att sedan uttrycka mig i färg till själva brudparsbilderna.

Det passade bra som gameplan för bruden ifråga skulle inte ha en traditionell vit klänning utan en grön, dessutom en väldigt vacker hårfärg till. Så jag tror det kommer gynna mitt presentationstänk. Det blir som en slags före/efter-effekt. Dessutom önskade de att fotograferas i urbana miljöer, gärna runt betong och graffiti... något som passar mig som handen i handsken.

Detta är en av brudparet önskad sneakpreview, för er som tror att jag spoilar känslan man kan få vid leverans... antar jag. Jag var oerhört spänd när bilderna skulle tankas upp i datorn. Tänk om det skulle bli en sån där känsla man kan ha vid gatufoto ibland, att inget är bra! Nu tycker jag själv att detta gick vägen. Kommer få ihop runt 25 bilder som jag tycker håller vilket känns helt OK. Lägger in lite bilder bland portfoliomapparna i närtid. Håll utkik!

Vi hörs!Added 2011-05-16 16:21 | Permalink | Comments (7) | Comment
1 2 Next Last 

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer