Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

HDR - Särskilt i det glömda rummet

Det har skrivits en del om HDR:s vara eller icke vara i "Det glömda rummet", inte minst på poolens klotterplank. Jag tycker det är intressant hur folk kan irritera sig så mycket på en teknik inom fotografering, det är lite som de som inte klarar av att det går att skapa en fejkad tilt-shiftbild i Photoshop. Då kan det ibland i diskussionens hetta komma nedsättande kommentarer vilket jag tycker är synd.  

Jag förstår varför folk vill använda sig av HDR-tekniken för bilder, särskilt i "Det glömda rummet". Det är väldigt frestande att dra i HDR-spakar på bilder med mycket patina. Min högst personliga åsikt är att det inte får synas att det är en HDR-bild. Jag använder mig av min extremt känsliga sambo för att kolla om en bild har gått till överdrift... hon hatar HDR. I mitt tycke ska det vara som en bra sminkning, den ska framhäva bildens ansikte utan att det ser sminkat ut. Detta är den HDR-bild jag är mest nöjd med:

Ladder

Om vi lämnar det glömda rummet och pratar HDR som teknik så tycker jag att man ska spana in Kari Salminens eller Björn Wångblads bilder. Dessa herrar är oerhört kreativa och har varsin egen HDR-stil och jag tycker båda är helt fantastiska! 

God afton och på återseende 

Added 2010-04-20 21:18 | Read 5779 times. | Permalink
Gillar stegen, men inte HDR. Av ngn anledning. Kanske för att jag nästan uteslutande sysslar med gatufoto. Men, snyggt gjort kan det nog vara okej. Jag har faktiskt kommenterat en HDR-bild, och positivt. Och jag skulle aldrig gnälla på tekniken. Ha det bra /Matti
Svar från Pistol-Pete 2010-04-21 09:13
Ärligt talat tycker jag att HDR kan vara hemskt! ...men rätt använt så :-)
Irritationen beror i mitt fall på att jag ser så många bra bilder bli totalförstörda av helt meningslös efterbehandling. Man frågar sig; "varför, varför förstöra bilden?". En BRA utförd HDR är inga problem. Men de allra flesta gör det så dåligt att det är pinsamt. Det dynamiska omfånget brukar faktiskt minska, inte öka.

Din bild ovan är helt okej i HDR-avseende. Men jag tror att den kunnat bli bättre utan. Nu finns där partier som sticker ut genom att vara ljusa när man tydligt ser att de inte var det från början. Det tar bort fokus från formerna i motivet, tycker jag. Nedre högra hörnet är ett bra exempel. Varför är det ljust just där? För att programmet du använt har tolkat bilden så, naturligtvis.
Svar från Pistol-Pete 2010-04-21 09:27
Hej Martin! Kul med dina tankar kring detta... Jag gillar inte heller när en bild ser målad ut om man inte behärskar det jävligt bra... men då är det snarare efterbehandlingen som är i fokus kanske, vad vet jag?

Var dock tvungen att leta upp RAW-filen till stegen. Förstår inte vad du menar med ljuset, det är en stor port till vänster om bilden som gapar ljus. Ljusspridningen är nog OK, jag använder så lightat HDR så det knappt märks.

Mvh/Peter
Hej
Har "glömda rum" blivit en fotoform? Kanske ställer jag en retorisk fråga...
Jo, jag tycker din bild är fin med återhållen färgskala.

Men tillbaks till "Glömda rum". Jag läste boken "Övergivna platser", som jag uppfattade som politisk. Vi lever i ett samhälle som inte kan ta hand om sin närmsta historia med människors minnen och livsförsök.

Det är klart att livet tar sig såna här uttryck...jag tycker mycket om de ungdomar som ockuperar gamla övergivna hus för att ge dem nytt liv.

...att fotografera historia...

Staffan
Svar från Pistol-Pete 2010-04-21 09:28
Hej Staffan! Ska ta och läsa hans böcker... det har inte blivit av än.

Mvh/Peter
Hej. Håller med om att dessa fotografer nu nämner med flera,och gör helt fantastiska bilder som är verkliga konstverk. Och som konstverk beundrar jag dom men kanske då i sin rätta miljö (Pool).
Tycker väl att en del bilder i denna och även andra pooler kan bli lite väl "häftiga" ibland. Du tycker ju själv att det inte får synas att det är HDR, jag är av samma åsikt när det gäller att dokumentera miljöer människor mm.

I min värld är ett fotografi något som återspeglar verkligheten, en bild kan vara något helt annat och om man sysslar med mera "extrema" tekniker, som jag ofta kan tycka mer eller mindre förstör bilden, bör man nog kanske lägga in sina bilder i HDR, digital efterbehandling, konstfoto mfl pooler.
Men igentligen så stör det mig ganska lite, för jag kan beundra en bild, vad jag anser är en bra bild, vilken pool den än ligger i.

Det jag kanske kan tycka är mest skrämmande är det som någon sa "varför krypa runt och fotografera, det räcker ju med ett par bilder så kan man alltid göra om dom i PS". Då är ju själva finessen med att fotografera på väg att dö ut.//Leif
Svar från Pistol-Pete 2010-05-04 05:38
Hej Leif! Mycket tänkvärt tycker jag...

Intressant tanke med PS ;-) Min filosofi är dock att inget ska "räddas" där. Möjligtvis "göras om" men då ser jag helst att jag hade den tanken från början och att PS är en del i processen, t.ex om man fotar för att göra bilden sv/v (visserligen kan man ju ibland upptäcka att bilden gör sig bäst i färg ändå).

...man lär så länge man lever!

Ha det fint Leif! /Peter
Hej igen.
Har definitivt inget emot att använda mig av PS, men själva fotograferandet måste ju vara i centrum, givetvis är ju bildbehandling efteråt en del i processen, det var det ju även på mörkrumstiden.

Allt måste ju användas med tanke på vad man vill förmedla med bilden. Vill man göra ett konstverk ok, vill man förmedla en bild ur verkligheten ok, men att vara ute eller i studio och komponera en bild borde vara det viktigaste rent fotografiskt sett.


Ha det fint själv // Leif
Svar från Pistol-Pete 2010-05-04 19:26
Jo, visst är det så! Mitt hdr-användande är ju rätt light, mer för att skapa tryck i bilden och inte förvränga den. Viktigt är också att innan jag namedroppade i inlägget så skrev jag att vi lämnade det glömda rummet. I ärlighetens namn tycker jag att många hdr-bilder i den poolen är rätt dåliga... men det är väl OK om fotografen ifråga gillar dem tycker jag, det innebär ju inte att jag måste gilla dem. Intressant diskussion!
Jag har googlat, men hittar inte något av Kari Salminen på nätet(i.a.f. inget jag kan koppla till fotografi). Kan du hjälpa mig att hitta honom?
Svar från Pistol-Pete 2012-05-22 08:11
Kika på hans medlemsprofil här på FS... Jag gillar fortfarande hur han bygger upp sitt bildskapande, även om jag inte skulle använda HDR på det sättet.

Mvh/Peter

http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=130021
zootallures 2012-05-23 13:32
Oj, oj, oj, så långt (eller nära) tänkte jag inte. Det slog mig aldrig att han kunde vara medlem här! ;-) Tack!(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtytwo as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer