Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

...och det där med fejkade Tilt-Shifts

Jag har med intresse följt folks åsikter kring fejkade TS-bilder. Finner vissa likheter med diskussionen kring HDR där vissa älskar't och andra hatar't. Det var en nyhet här på FS för någon månad sedan om hur man kunde skapa tilt-shifts med hjälp av något program. De allra flesta tyckte det var bra medans vissa faktiskt var rätt dryga, antar att dessa snubbar kanske är ägare av "äkta TS-optik" som kostar en del slantar.

Sandlådan

Jag fick upp ögonen för detta via min polare Björn som bad mig spana in Smashing Magazine på nätet och då i synnerhet 50 beautiful examples of Tilt-Shift photography. Jag blev barnsligt förtjust direkt och började leta motiv. Vill man ha det bra så är det inte så lätt... Det gäller att hitta nåt som gör sig bra, gärna något som skulle kunna vara leksaker eller modeller. Därefter får man se sig om efter ett ställe att komma upp i luften då man ofta tittar på modeller uppifrån. Till sist får man se till att ha lite känsla och finess med spakarna i photoshop.

Den gula sportbilen

Jag har bara fått en som irriterat sig på mina TS-bilder. Han satte en 1:a i betyg och skrev att bilden var feletikerad. Han tyckte dock inte den var dålig men att den absolut inte hade med TS-optik att göra och det är väl sant. Jag tyckte mest det var humor att han satte ett betyg på en etikett!

Lilla lilla Gränna

Jag gillar att göra dessa bilder och kommer fortsätta ta bilderna när jag får tillfälle. Har lagt in denna i Cityscapes, hojta till om det känns fel! Läste ingressen till poolen och då antyddes det att alltmöjligt var OK så länge man får känslan av den urbana miljön. Dessa bilder kanske tar bort den känslan? Eller är det bara ett annat sätt att uttrycka det urbana?

På återseeande!

Added 2010-04-11 00:30 | Read 4465 times. | Permalink
Nej, nej det är bedårande och humoristiska bilder.

Men jag förstår inte riktig etiketten: Tilt Shift-objektiven har ju egenskapen att räta upp "störtande" sneda linjer redan vid tagningstillfället, som annars är ofrånkomliga vid starka vidvinkelexponeringar, vilket t.ex. vid arkitekturfotografi är attraktivt. Visserligen kan man ju numer räta upp bilderna i t.ex. Photoshop, men visst är det fint att få en lodrät fasad redan initialt.

Bilderna ovan är ju snarare ett sätt att i Photoshop animera ett kort skärpedjup, just som det kan bli i modellfotografi med makro-objektiv. Sedan gör de förstärkta färgerna sitt för att ge effekten av handmålade modeller...

Men roligt är det!

mvh

Peter v. F.
Svar från Pistol-Pete 2010-04-11 07:13
Hej Peter! Visst är det så att man initialt rätade sneda linjer med TS-optik, men det det går ju även att vara kreativ och lattja med skärpan. Dessa bilder har ju egentligen ingen med TS-optik att göra utan allt handlar om photoshop... etiketten är mer för att man ska haja vilken typ av bild det är (miniature faking) även om ingen TS-optik använts.

Tack för dina tankar :-D
Fortsätt du dom är jättebra.

Klas
Svar från Pistol-Pete 2010-04-11 07:26
Tack Klas! Kul att höra!

Mvh/Peter
Lysande bildexempel det här. Att man med en sån enkel metod kan ändra bildens perspektiv helt. Lite suddigt här o där, sen ser det ut som i lilleputtland. Ska börja leta egna motiv tror jag bestämt! :D
Svar från Pistol-Pete 2010-04-11 23:01
Lycka till! Det är skitroligt :-D
Verkar ju jättekul, lattja på! Intressant hur verkligheten kan reduceras till att se ut som en modell av den. Inget för mig dock. Men i huvudsak gäller nog att bilden är huvudsaken, inte hur den kom till. Däremot vill jag veta om det är en manipulerad bild, och hur. /Matti
Svar från Pistol-Pete 2010-04-11 23:02
Absolut! Det tycker jag kan vara fair!
Snyggt, kul att se:o)
Det ser ut som modeller tycker jag.
MVH synnöve
Svar från Pistol-Pete 2010-04-24 07:06
Hej Synnöve! Kul att du gillar dem!

Mvh/Peter
TS objektiv har ju både tilt och shift, dina bilder har ingen shifteffekt men nog kan man säga att dom har en (fejkad) tilteffekt, med tilt lär det gå att styra skärpedjupet så här, har ingen tilt så jag har inte provat själv. Hur som helst har du fått fram en övertygande modellkänsla ett lilliputland verkligen!
Svar från Pistol-Pete 2010-04-25 16:17
Nej visst är det så... det blir mycket som är fusk när man fejkar på detta vis i CS. Tror tekniken går under namnet fejkad TS för att man får intrycket av ett användningsområde med TS-optik... men men, visst är det fel och det kan säkert vara en orsak till viss irritation.

Ha det fint!

Mvh/Peter
Minimalism

Jag gillar bilderna starkt. Tycker dels att de ger en glad känsla och man stannar upp och tittar extra, letar detaljer, funderar om det är leksaker eller på riktigt.
Blir helt klart inspirerad och ska prova på det vid tillfälle.

mvh
Stefan Krantz
Hittade en film gjord med samma teknik och med EOS 5D mkII

http://www.youtube.com/watch?v=97-7rWfQd5E
Svar från Pistol-Pete 2010-05-04 10:16
Riktigt cool! Filmen tog sig ordentligt en bit in! På't bara, meddela gärna om du gjort någon bild, jag är så sjukt förtjust i dem!

Movh/Peter
TS är ju en effekt som alla andra och jag förstår inte varför det skulle vara fel. Känns lite som den där diskussionen om "elektronisk musik är inte riktigt musik" - så 90-tal! Att få fram en bra TS är ett hantverk, vare sig det är efterarbete eller "live". Jag älskar dina bilder så fortsätt med vad du gör! :)
Svar från Pistol-Pete 2010-05-30 11:19
Tack för en väldigt värmande kommentar!

Mvh/Peter(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtytwo as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer