Pistolens Photomojo

~kärlek och revolt~

Varför JAG gillar CrossFit

Jag var förbi boxen en sväng för att hälsa på medlemmar som streamade CrossFit Games 2013. Ger det ett år, 2014 års spel kommer vi se i svensk television, det är min förhoppning. CrossFit har växt enormt de senaste åren och dessutom är det extremt publikvänligt. 

För er som undrar vad CrossFit är så refereras det till "The Sport of Fitness". Den egna definitionen från CF HQ löper som ett mantra genom verksamheten: "Constantly varied functional movements executed at high intensity". Det vill säga en mängd naturliga rörelser; klassiska skivstångsövningar eller annan yttre belastning, övningar med kroppen som belastning, konditionskrävande moment och gymnastiska färdigheter utförda under så hög intensitet kroppen och tekniken tillåter.

CrossFits definition av fitness är: "Work capacity across broad time and modal domains". Listan på vad jag gillar med CrossFit kan göras lång men det är först och främst här jag tycker att det blir riktigt intressant. Man anger 10 stycken fysiska egenskaper, fritt översatt till: kondition, (muskel)uthållighet, styrka, smidighet, snabbhet, explosivitet, koordination, balans, kroppskontroll och precision. Det jag tycker är tilltalande är att inom CrossFit tränar vi inte någon av dessa egenskaper på bekostnad av någon annan... eller om man vänder på det; Vi tränar på allt!

Jag har provat att specialisera mig, kanske framförallt 2009 och 2010 när jag sprang marathondistanser. Det är inget jag ångrar, jag fick mycket erfarenhet av pulsträning som jag kan använda mig av i mitt övriga yrke som fystränare. Dessutom kan jag vara imponerad av diciplinen hos människor som vill dedikera sitt liv åt en av ovannämnda fysiska egenskaper, lokalkändis Frida Södermark är en av mina idoler! MEN, det är nog inte MIN grej i det långa loppet... ELLER, jag har funnit något jag tycker är bättre inom CrossFit.

Personligen har jag aldrig upplevt den här boosten inom träning någon annanstans. Jag når nya resultat inom olika områden hela tiden och då är jag en bra bit över trettio. I och med att jag har jobbat med fys i många år, framförallt inom idrott, så föll det sig naturligt att gå tränarutbildningen även inom CrossFit. Jag står nu här lite kluven. Som utbildad fystränare i en värld av rutiner, periodiseringar  och (ur ett CF-perspektiv) ensidiga träningsplaneringar står jag nu med upplevelsen av betydligt bättre fysisk utveckling i en värld av konstant variation av övningar, belastningar och utmaningar. Detta är naturligtvis högintressant även inom idrotten!

Trodde aldrig att jag skulle arbeta för en gymkedja heller, men nu när World Class här i Norrköping storsatsar på CrossFit blir det annat ljud i skällan. Som tränare har jag chansen att få arbeta med skivstångsteknik och funktionella rörelser bland en mängd människor som dessutom vågar tänja på sina gränser när det kommer till att ta ut sig. Fantastiskt! Själva CrossFit-communityn är underbar... ödmjukheten, strävan efter även ANDRAS framgång och avspändheten är några saker jag upplever sällsynt i andra idrotter. Sällan ser man någon bli så pushad och hyllad som den som kommer in sist i ett CrossFitpass, något jag hoppas man även i fortsättningen kommer värna om.

One love

Added 2013-07-28 08:59 | Read 2849 times. | Permalink
Det var riktigt kul att läsa ditt inlägg om Crossfit! Jag är själv en gammal gymräv/löpare/cyklist men har skadat mitt knä och sneglat på Crossfiten ett tag, men inte kommit till skott att prova ännu. Efter ditt inlägg växte min inspiration ytterligare :).

Mvh Joel
Svar från Pistol-Pete 2013-07-28 16:54
Ge det ett försök, sen är du fast ;-)

Lycka till! /Peter(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentynine as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Användbara sidor


Bloggar jag läser


Fotografer